Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Armă de cinci ori mai rapidă decât sunetul

Publicat 00:35 | 22 nov. 2011 // Mapamond, Radar, Ştiinţă // 565 vizualizări

Armata americană se află în curs de testare a unei noi arme hipersonice cu rază lungă de acţiune, ale cărei lansări au depăşit deja de cinci ori viteza sunetului. O rachetă experimentală lansată dintr-o bază militară din Hawaii a ajuns la ţinta situată la 3.700 de kilometri, într-un atol din Pacific, în mai puţin de 30 de minute. Pentagonul nu a dat însă publicităţii detalii referitoare la viteza maximă atinsă de noile rachete, informează BBC News, citat de Descopera.ro.

Conform oficialilor Pentagonului, adevăratul scop al programului, “Advanced Hypersonic Weapon”, este acela de a crea rachete capabile să lovească orice ţintă de pe glob în mai puţin de o oră şi cu o precizie de maxim 10 metri distanţă faţă de punctul ochit.

În vocabularul militar de specialitate, termenul de hipersonic vizează orice dispozitiv care depăşeşte clasa Mach 5, adică viteza de 6.000 km/oră.

Viteza sunetului depinde de proprietățile mediului de propagare, în particular de elasticitatea și densitatea acestuia. De exemplu, la 0 °C viteza sunetului este de 331,5 m/s, iar la 20 °C de aproximativ 343,4 m/s. Într-o bară de oțel, viteza sunetului este de aproximativ 5.100 m/s.Presiunea are un efect mic, iar umiditatea nu are aproape niciun efect asupra vitezei sunetului.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!