Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mai puţine pesticide în Republica Moldova, cu ajutorul NATO

Publicat 15:55 | 17 nov. 2011 // Republica Moldova, RM-NATO, Social // 1.011 vizualizări

200 de tone de deşeuri de pesticide depozitate în raioanele Ocniţa, Căuşeni şi Cantemir vor fi evacuate şi distruse. Acest lucru a devenit posibil datorită unui Memorandum de înţelegere semnat între Ministerul Mediului şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare.

În aceste zile, un detaşament chimic al Armatei Naţionale reambalează în materiale care permit exportul mărfurilor periculoase circa 20 de tone de pesticide din satul Clocuşna, raionul Ocniţa.

Deşeurile vor fi evacuate şi distruse în Germania.

„Scopul proiectului “Reducerea impactului asupra mediului cauzat de pesticidele perimate în Moldova ” este evacuarea şi distrugerea deşeurilor din trei depozite raionale. Este vorba despre 200 tone de deşeuri de pesticide, care au fost centralizate şi reambalate cu suportul financiar al NATO şi Guvernului Republicii Moldova în raioanele Ocniţa (satul Clocuşna), Căuşeni (satul Gradiniţa) şi Cantemir (satul Ciobalaccia)”, a declarat locotenent-colonelul Mariana Grama, şef secţie ecologie şi protecţia mediului din cadrul Comandamentului Logistic.

Valoarea proiectului este estimată la 500 mii euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, un Acord de implementare între Guvernul Republica Moldova şi Organizaţia Alianţei Nord – Atlantice (NATO) pentru Întreţinere şi Aprovizionare cu privire la distrugerea pesticidelor a fost semnat de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, la 22 iunie 2011.

Documentul este în proces de ratificare în Parlamentul Republica Moldova şi prevede distrugerea a 1.269 de tone de deşeuri de pesticide din 15 depozite raionale.

Pe teritoriul R. Moldova mai există circa 5.800 tone de pesticide.

Ana Moraru
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!