Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Monument dedicat românilor decedaţi în lagărele NKVD din Briansk (Rusia)

Publicat 02:57 | 24 nov. 2011 // Mapamond, Radar, România // 800 vizualizări

Ambasada României în Rusia a inaugurat miercuri, 23 noiembrie, la Briansk (400 km sud-vest de Moscova), un nou monument comemorativ dedicat prizonierilor români decedaţi în anii 1944-1949 în lagărele NKVD din acest oraş, relatează Agerpres.

Conform datelor consemnate în arhivele ruseşti, în regiunea Briansk şi-au pierdut viaţa în timpul prizonieratului 4.467 de militari străini, dintre care 647 erau români.

Ei au lucrat în condiţii grele la construirea unei uzine de tancuri şi la refacerea oraşului după război.

Monumentul românesc, alături de un altul ridicat în memoria prizonierilor unguri, este situat în apropiere de clădirea în care a funcţionat lagărul NKVD până în 1949.

În ultimii trei ani, în Rusia au fost înălţate alte 11 monumente pentru cinstirea memoriei militarilor români morţi în prizonierat, a menţionat, în discursul său, ambasadorul României la Moscova, Constantin Mihail Grigorie.

Monumentele comemorative au fost ridicate la Liublino şi Krasnogorsk, regiunea Moscova; Kameşkovo, regiunea Vladimir; Lejnevo şi Taliţî, regiunea Ivanovo; Oranki, regiunea Nijegorov; Tuma, regiunea Reazan; Doneţk, regiunea Rostov; Lebedian, regiunea Lipeţk; Sapogovo, regiunea Kursk şi Astrahan.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!