Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

15 ianuarie 2012 – alte alegeri prezidenţiale în Republica Moldova

Publicat 23:29 | 27 Dec 2011 // Politică, Radar, Republica Moldova // 984 vizualizări

În cadrul Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), care s-a întrunit în seara zilei de 27 decembrie, liderii celor trei formaţiuni de la guvernare, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) și Mihai Ghimpu (PL) au convenit ca alegerile prezidenţiale repetate să fie organizate la 15 ianuarie 2012, într-o zi de duminică.

Data scrutinului urmează a fi aprobată în plenul Parlamentului miercuri, 28 decembrie.

Vlad Filat a declarat că dacă AIE va susţine în continuare candidatura lui Marian Lupu, PLDM se va conforma acestei decizii, potrivit unui reportaj Publika TV.

Elldor.Info relevă: Alegerile repetate, conform legislaţiei, trebuie să aibă loc într-un termen de 30 de zile de la prima tentativă, care s-a produs la 16 decembrie.

Dacă scrutinul repetat va avea loc, dar preşedintele nu va fi ales, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate.

Marian Lupu a acumulat 58 de voturi „pentru” în cadrul alegerilor prezidenţiale desfăşurate la 16 decembrie, cu participarea a 62 de deputaţi din totalul celor 101 câţi sunt în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru a fi ales preşedinte, avea nevoie de 61 de voturi favorabile.
Trei voturi au fost „împotrivă”, iar un buletin de vot a fost declarat nevalabil.

La scrutinul din 16 decembrie au participat cei 58 de parlamentari din AIE, deputatul Mihai Godea, desprins din grupul PLDM, precum şi cei 3 deputaţi socialişti, desprinşi din grupul comuniştilor.

Singurul candidat înscris în cursa prezidenţială a fost Marian Lupu, propus de AIE.

Parlamentarii comunişti au boicotat alegerile, spunând că acestea sunt „o farsă” şi că ei îşi doresc să voteze un preşedinte „al întregului popor”, nu unul al AIE.

Marian Lupu a mai candidat de două ori la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în anul 2009 – la 10 noiembrie şi la 10 decembrie (alegeri repetate), dar n-a putut fi ales, pentru el votând doar parlamentarii din AIE, voturile cărora au fost insuficiente.

Şi atunci Marian Lupu a fost singurul candidat înscris în cursă, din partea AIE.

Pentru că nu a fost în măsură să aleagă şeful statului, parlamentul din 2009 a fost dizolvat şi la 28 noiembrie 2010 au avut loc alegeri parlamentare anticipate.

Marian Lupu este preşedinte interimar al Republicii Moldova în virtutea faptului că deţine funcţia de preşedinte al Parlamentului, în care a fost ales la 30 decembrie 2010.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Constituţia Republicii Moldova
Capitolul V
PREŞEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA

Articolul 77
Preşedintele Republicii Moldova, şeful statului
(1) Preşedintele Republicii Moldova este şeful statului.
(2) Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării.

Articolul 78
Alegerea Preşedintelui
(1) Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament prin vot secret.
(2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.
(3) Este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur.
(4) Dacă şi în turul al doilea nici un candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate.
(5) Dacă şi după alegerile repetate Preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament.
(6) Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.
[Art.78 în redacţia Legii nr.1115-XIV din 05.07.2000]

Articolul 79
Validarea mandatului şi depunerea jurămîntului
(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel tîrziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurămînt:
“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!