Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum scapi de amintirile neplăcute? Dormind!

Publicat 16:28 | 29 dec. 2011 // Accente Info, Elldorscop, Sănătate, Spiritualitate, Ştiinţă // 1.067 vizualizări

Somnul sau, mai exact, faza în care visăm ne ajută să scăpăm de amintirile neplăcute.

Dacă experienţa noastră… de somn nu ne-a convins încă de acest lucru, iată că faptul este dovedit de cercetători de la Universitatea California, într-un studiu care se bazează pe un eşantion de 35 de voluntari.

Despre experiment relatează BBC şi Descopera.ro:

“Cei mai mulţi oameni au de-a face cu evenimente traumatizante într-un moment din viaţa lor. Pentru unii, acestea au un impact mai mare şi pot duce la stres posttraumatic, făcându-i vulnerabili emoţional pentru o perioadă lungă de timp. (…)

Specialiştii spun că există dovezi semnificative care arată că aproximativ 20% din timpul în care dormim, atunci când ne aflăm în faza de mişcare rapidă a ochilor (MRO), faza în care visăm, în creier au loc procese cu rol în prelucrarea de amintiri recente. (…)

În timpul fazei de somn MRO (când survin şi visele), se produce o scădere accentuată a nivelului noradrenalinei, o substanţă chimică din creier asociată cu stresul. Prin procesarea experienţelor emoţionale anterioare în acest mediu cu un nivel scăzut de norodrenalină, ne trezim a doua zi şi ne dăm seama că emoţiile au devenit mai slabe.”.

Dar cum să scape omul de amintirile neplăcute în somn dacă nu poate adormi – o consecinţă frecventă a evenimentelor traumatizante?

“În zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă, în zadar vă culcaţi târziu (…) dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiţi ai Sai.” (Psalm 126, 2)

“Oricât de obosit ar fi omul, oricât de mult ar munci şi oricât de târziu s-ar culca, somnul nu este ceva automat, cu reguli clare, ci un dar al lui Dumnezeu făcut omului. De câte ori nu ne-am întins în pat, frânţi de oboseală, însă fără a putea adormi ?!”, scrie Teodor Danalache într-un articolul publicat pe CrestinOrtodox.ro.

Cum să ne îmbunătăţim somnul, de ce să nu-l considerăm timp pierdut şi de ce trebuie să dormim suficient – în articolul “Somnul, un dar al lui Dumnezeu”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!