Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Eugen Carpov şi diplomatul SUA Marcus Micheli au discutat despre diferendul transnistrean

Publicat 17:35 | 29 dec. 2011 // Politică, Republica Moldova // 1.018 vizualizări

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Eugen Carpov, a avut joi, 29 decembrie, o întrevedere cu Marcus Micheli, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Interlocutorii au discutat despre ultimele evoluţii înregistrate în procesul de soluţionare a problemei transnistrene şi s-au referit la evenimentele ce urmează să aibă loc în cadrul dosarului transnistrean, se spune într-un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.

Marcus Micheli a reiterat disponibilitatea Washingtonului de a acorda suport şi în continuare pentru soluţionarea definitivă a problemei transnistrene, prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov l-a informat pe diplomatul american despre înţelegerile la care s-a ajuns la prima rundă de negocieri oficiale în formatul „5+2” în problema transnistreană de la Vilnius, care a avut loc în zilele de 30 noiembrie şi 1decembrie.

Potrivit vicepremierului, în capitala Lituaniei au fost demarate discuţiile asupra Declaraţiei de principii şi reglementări ce trebuie să stea la baza negocierilor oficiale. Astfel, la următoarea rundă, care va avea loc la finele lunii februarie 2012, la Dublin, Irlanda, urmează să fie definitivat textul Declaraţiei şi stabilită agenda concretă de discuţii în procesul de negocieri.

Eugen Carpov a menţionat că Republica Moldova speră că anul 2012 va fi unul de cotitură pentru problema transnisteană, iar dialogul va demara cu o altă consistenţă şi viteză, se spune în comunicat.

Eugen Carpov a exprimat gratitudine pentru suportul pe care îl acordă SUA în calitate de observator în procesul de negocieri în formatul „5+2”.
Vicepremierul l-a mai informat pe diplomatul american despre decizia luată de Guvernul Republicii Moldova, acum o zi, asupra proiectului Acordului de finanţare din partea Uniunii Europene privind Programul „Măsuri de Consolidare a Încrederii”.

În cadrul acestui proiect, 13 milioane de euro din partea Uniunii Europene şi PNUD vor fi direcţionaţi pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

Elldor. Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!