Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Exerciţiu SIS: trupele speciale versus paramilitarii (foto, video)

Publicat 01:23 | 03 dec. 2011 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 2.468 vizualizări

Centrul Antiterorist al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a organizat exerciţiul antiterorist operativ-tactic “Forţele Speciale – 2011”, pe teritoriul raionului Străşeni, la 29 noiembrie.

În premieră, în cadrul exerciţiului au fost antrenate concomitent trupe speciale ale SIS şi ministerelor de Interne şi Apărării, potrivit comunicatelor de presă difuzate la 1 decembrie de SIS, MAI şi MA.

Exerciţiul – la care au participat „Alfa”, SPPS şi „Fulger”-ele de la Interne şi Apărare –  a avut ca scop prioritar verificarea capacităţilor de dirijare dintr-un centru unic a forţelor şi resurselor antrenate în desfăşurarea operaţiunilor antiteroriste, unul dintre obiectivele de bază ale politicii naţionale antiteroriste.

Din partea SIS, la aplicaţii au participat Detaşamentul cu destinaţie specială “Alfa” şi subdiviziunile specializate în asigurarea protecţiei demnitarilor ale Serviciului Protecţie şi Pază de Stat (SPPS). Din partea MAI – subdiviziunile Brigăzii de Poliţie cu destinaţie specială “Fulger” şi Trupelor de Carabinieri. Din partea MA – Batalionul cu destinaţie specială „Fulger”.

Scenariul exerciţiului s-a bazat pe organizarea unei ambuscade de către o grupare paramilitară extremistă şi anihilarea acesteia de către trupele speciale.

Conform legendei, în timpul deplasării pe un traseu internaţional, cortegiul unei delegaţii oficiale a fost atacat de o grupare extremistă. Pentru a obţine o răscumpărare, dar şi eliberarea din detenţie a unor membri ai grupării, extremiştii au recurs la atac şi luare de ostatici, se arată în comunicatul MA.

În rezultatul acţiunilor prompte ale grupului operativ mixt, s-a reuşit organizarea acţiunilor de urmărire şi blocarea grupării extremiste în incinta a două edificii, situate în apropierea traseului, după care au început tratativele în scopul eliberării ostaticilor.

Din cauza eşecului tratativelor, a fost luată decizia de intervenţie în forţă a Brigăzii de Poliţie cu destinaţie specială „Fulger” şi Detaşamentului cu destinaţie specială “Alfa”, care au reuşit să neutralizeze infractorii şi să elibereze ostaticii, oferă amănunte MAI.

Potrivit SIS, “în urma acţiunilor prompte ale grupului operativ au fost efectuate acţiuni de urmărire, blocare şi neutralizare a teroriştilor, care au permis executarea misiunii cu eficienţă maximă”.

Exerciţiul antiterorist operativ-tactic “Forţele Speciale – 2011” face parte din programul de activităţi privind implementarea politicii naţionale în domeniul antiterorismului.

Obiectivele exerciţiului, anunţate de SIS: “Testarea sistemului de reacţionare în situaţii de criză, sporirea interoperabilităţii autorităţilor publice naţionale împuternicite cu prevenirea şi combaterea terorismului, organizarea activităţii grupului operativ pentru dirijarea operaţiunii antiteroriste, probarea mijloacelor tehnice speciale utilizate în cadrul acţiunilor antiteroriste, îmbunătăţirea potenţialului operaţional al detaşamentelor speciale, precum şi pregătirea psihologică a efectivului acestor structuri, întru realizarea sarcinilor în condiţii extreme”.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!