Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Pod nou peste Prut, între Zagarancea și Semeni. Drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni va fi lărgit

Publicat 14:03 | 21 Dec 2011 // Economie, Republica Moldova // 1,298 vizualizări

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru, a efectuat o vizită de lucru în raionul Ungheni, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale, consilieri, primari și transportatori.

Principalele subiecte puse în discuție au fost reabilitarea în întregime a drumului național Chișinău-Ungheni-Sculeni, construcția drumului de centură al orașului Ungheni și a unui pod nou peste râul Prut.

Ministrul Anatol Șalaru a precizat că în ianuarie 2012 va fi anunțată licitația pentru reabilitarea unei porţiuni de 113 km a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni.

Reabilitarea drumului național Chișinău-Ungheni Sculeni este un proiect economic important pentru orașul Ungheni și Republica Moldova per ansamblu, deoarece proiectul respectiv prevede interconectarea drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni cu viitoarea autostradă Târgu-Mureș-Iași-Ungheni prin drumul de centură a orașului Ungheni și podul rutier peste râul Prut ce urmează a fi construit cu suportul Guvernului României“, a menționat Anatol Şalaru, citat miercuri, 21 decembrie, de Serviciul de presă al Ministerului Transporturilor.

Conform proiectului, drumul Chișinău-Ungheni-Sculeni va fi lărgit de la 7 la 8 metri și vor fi efectuate lucrări de construcție a podurilor și podețelor, vor fi amenajate stațiile de așteptare, vor fi asigurate accesului către instituțiile sociale și drumurile locale, treceri pietonale de tip zebră şi benzi rezonatoare. Totodată, va fi construit un drum de ocolire a satului Bahmut, din raionul Călărași.

În scopul îmbunătățirii siguranței rutiere în trafic, lucrările de reconstrucţie şi modernizare vor implica reabilitarea întregului sistem rutier, reamenajarea intersecțiilor existente, corecții de traseu la km 63. La ieșirea din orașul Cornești spre direcția Ungheni va fi construit un drum nou, din resursele Fondului Rutier.

Referitor la construcția unui pod peste râul Prut, ministrul Anatol Şalaru a menționat că acesta va fi amplasat între satul Zagarancea și satul Semeni.
Decizia a fost luată de un grup de specialiști români și moldoveni, în cadrul unei ședințe de lucru la Ungheni.

Lista proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor la Ungheni nu se încheie aici, menţionează Serviciul de presă al Ministerului Transporturilor. Pentru viitor sunt prevăzute și alte proiecte privind reabilitarea drumurilor în acest raion, cum ar fi drumul R16 Bălți-Sculeni.

După întrevederea cu administrația locală din Ungheni, ministrul Anatol Şalaru a primit în audiență cetățeni.

NOTĂ: Reţeaua drumurilor publice din raionul Ungheni este administrată de S.A. „Drumuri-Ungheni” și constituie – 372,07 km, inclusiv:
– naţionale – 104,87 km
– locale – 267,2 km.

Pe parcursul perioadei ianuarie-noiembrie 2011, din mijloacele Fondului Rutier pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor în raionul Ungheni au fost executate lucrări rutiere în sumă de 9672,3 mii lei, inclusiv S.A. „Drumuri–Ungheni” – 6615,4 mii lei.

S.A.„Drumuri–Ungheni” a îndeplinit următoarele lucrări de reparaţie curentă şi de întreţinere a drumurilor:

a) plombarea gropilor cu utilizarea mixturii asfaltice în cantitatea de – 672,1 tone;
b) instalarea indicatoarelor rutiere, în total – 388 buc.;
c) sădirea puieţilor de salcîm pentru consolidarea sectoarelor de drum afectate de alunecării de teren 800 buc. și 300 puieți de nuc comun;
d) instalarea pavilioanelor auto – 1 buc. (s. Buzdugani);
e) pentru combaterea lunecuşului în perioada de iarna an.2011-2012 este pregătit material antiderapant în cantitate de 1.840 tone.

Elldor.Info

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!