Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Proiectul Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici – speranţe, iluzii şi realitate

Publicat 22:23 | 12 Dec 2011 // Opinii, Radar // 3,108 vizualizări

Problema salarizării funcţionarilor publici n-a avut şansa să fie „despicată (ca firul) în patru” nici de precedenţii guvernanţi, nici de actualii. La fel şi mass-media acordă atenţie acestui subiect doar când duce lipsă de subiecte sau are nevoie de ceva senzaţional şi scandalos.

Din cauza unui stereotip care persistă şi azi, funcţionarii publici nu sunt priviţi cu ochi buni. Această percepţie eronată este agravată de fenomenul corupţiei.

Astfel, orice Guvernare evită să pună în dezbatere majorarea salariului funcţionarilor publici, fiindcă riscă să fie dur criticată de societate şi mass-media. Cu regret, avem o societate cu valori distorsionate şi prost informată.

Realitatea de fapt este cu totul alta. Dacă e să urmărim epopeea parcursă de această lege de la naştere şi până a fi aprobată în prima lectură vom observa lucruri interesante.

În vara acestui an, proiectul Legii privind salarizarea funcţionarilor publici elaborat de Ministerul Muncii a fost prezentat sindicatelor spre avizare.

În avizul său, Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice (SINDASP) recunoaşte „că aşteptările funcţionarilor publici la capitolul “salarizare” sunt, practic, zadarnice”.

Ulterior, nu vor fi luate în consideraţie nici doleanţele sindicatelor şi nici raportul de expertiză al CCCEC care atrage atenţia asupra faptului că „proiectul prevede o lobare a intereselor salariaţilor aparatelor centrale ale ministerelor cu o diferenţă majoră faţă de alte autorităţi publice şi instituţii de stat. Astfel, se instituie o ierarhie exagerată a aceloraşi funcţii la diferite instituţii de stat”.

La fel şi al doilea raport de expertiză stabileşte probleme “legate de corupţie, protecţionism, lobbism”.

Proiectul de Lege este aprobat de Guvern la 12 octombrie curent. Iar la 18 octombrie este plasat pe pagina-web a Parlamentului Republicii Moldova.

E necesar de menţionat că efectuarea expertizei anticorupţie este o condiţie obligatorie prevăzută de art. 22 din Legea privind actele legislative, nr. 780 din 27.12.2001.

La 25 noiembrie 2011, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC – ONG) publică raportul de expertiză care, la fel menţionează “instituirea de norme discriminatorii între funcţionarii publici (debutanţi şi cei cu experienţă şi vechime în muncă); între funcţionarii publici şi alţi angajaţi ai sferei bugetare; între funcţionarii publici de conducere de nivel superior”.

Nu este clar din ce considerente autorii, în mare măsură, nu au ţinut cont de concluziile şi recomandările expertizelor sus-menţionate.

Altă condiţie obligatorie (art. 21 din Legea nr. 780) era transmiterea proiectului de Lege spre avizare „autorităţilor şi instituţiilor interne şi externe interesate”. Fapt care cel puţin în cazul Primăriei mun. Chişinău n-a fost respectat.

Proiectul Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici creează o discrepanţă stabilind o inechitate vădită atât între autorităţile centrale şi locale, cât şi între categoriile de funcţionari în interiorul unităţii. Ierarhizarea veniturilor s-a făcut fără a ţine cont de volumul diferit de muncă şi competenţă.

La fel de discriminatorie este excluderea sporului pentru vechimea în muncă, care poate avea un impact negativ atât asupra funcţionarilor cu vechime în muncă, cât şi asupra tinerilor specialişti. Va dispărea unica pârghie ce motiva funcţionarii tineri şi cei experimentaţi să rămână în serviciu.

Condiţiile noi de salarizare nu elimină inechităţile existente în sistemul vechi de salarizare, dar le aprofundează.

Acestea sunt doar unele lacune ale acestui proiect de Lege.

Funcţionarii publici sperau că, în sfârşit va fi stabilit un salariu echitabil şi se va echilibra nivelul veniturilor salariale (în sensul majorării) cu cel din sectorul privat.

Doar printr-o astfel de remunerare poate fi obţinută o independenţă financiară a funcţionarilor publici. Astfel evitându-se riscul ca funcţionarii publici să-şi îndeplinească sarcinile cu scopul de a-şi sluji propriul interes.

Din păcate, proiectul de Lege privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici din start nu corespunde realităţii, fiindcă salariile funcţionarilor publici nu se majorează nici până la nivelul muncitorilor (Moldtelecom SA, Spaţii Verzi, SA „Apa-canal”, SA „Termocom”, ÎMGFL, construcţii ş.a) care primesc salarii între 3 şi 6 mii lei.

Astfel, proiectul de Lege este mort şi esenţial nu schimbă nimic în domeniul salarizării funcţionarilor publici. Iar majorările de 12,5 %, anunţate din luna octombrie, ca de altfel şi cele ulterioare nu acoperă inflaţia din ultimii trei ani, majorările de preţuri şi tarife la serviciile comunale.

Anume din această cauză dna Valentina Buliga, în şedinţa Parlamentului din 8 decembrie 2011 a fost criticată dur de practic toate fracţiunile parlamentare. Proiectul de Lege a fost criticat şi de către societatea civilă (CAPC) în cadrul conferinţei de presă din 9 decembrie 2011, fiind atrasă atenţia asupra unor prevederi prin care se încalcă drepturile constituţionale ale funcţionarilor publici.

 

Vlad Mereşevschi
Sursa: functionarulpublic.blogspot.com

4 Comentarii

 1. Vasile says:

  Susţin părerile expuse de către autor în articolul respectiv faţă de proiectul Legii privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici…

 2. valentina says:

  functionarii publici in afara de munca zilnica ,sint supusii atestarilor frecvente mai mult decit ar prevedea legea,rotatiilor ineficente,lezarea in drepturi ,trebuie sa fie amabili si binevoitiri cu cetatenii,chiar cind acestea sint incorecti si ii insulta,isi asuma anumite obligatii in favoarea cetateanului trebue sa fie la curent cu toate modificarile din legislatie si inca multe,multe obligatiuni,si toote acestea pentru1500 2500lei salariu lunar,care iti ajunge exact pe 10 zile de trai la o familie ,la ce bun toate acestea,numai sa te multumesti ca esti functionar public………..

 3. Maria says:

  Sunt pe deplin de acord cu autorul articolului. Sunt si eu functionar public si cu salariul pe care il primesc abia de-mi duc zilele. Din imprumuturi nu ies. Legea noua e o farsa, nimic nu schimba. Cum sa protestezi, ca nu avem dreptul….numai OBLIGATIUNI!!!!!!
  Oare cind conducatorii se vor intoarce cu fata si la noi?

 4. Maria says:

  La noi in primarie s-a angajat ca perceptor fiscal in baza de concurs un absolvent al ASEM – salariul unui absolvent cu studii superioare este de 937 lei. Cum sa supravietuesti? Spuneti-ne Dom. guvernanti.

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!