Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rezultatul alegerilor din Transnistria va fi anunţat miercuri. Părerea ambasadorului Ucrainei

Publicat 20:34 | 13 Dec 2011 // Accente Info, Radar, Republica Moldova // 456 vizualizări

Cei patru deputaţi din Duma de Stat a Rusei care au fost observatori la „scrutinul prezidenţial al rmn” din 11 decembrie au plecat astăzi de la Tiraspol, declarându-se dezamăgiţi de faptul că rezultatul alegerilor aşa şi n-a fost anunţat. În opinia lor, nu există temei pentru anularea rezultatelor alegerilor.
Întârzierea îi nemulţumeşte şi pe locuitorii regiunii transnistrene.

Comisia electorală a „rmn” era aşteptată să vină cu un bilanţ preliminar luni, 12 decembrie, lucru care nu s-a întâmplat. Anunţarea rezultatelor a fost amânată pentru marţi, 13 decembrie, după care autoritatea electorală şi-a mai luat un răgaz, afirmând că va face declaraţiile miercuri, 14 decembrie.

Liderul transnistrean Igor Smirnov, care cere anularea rezultatelor scrutinului, acuzând multiple încălcări, a avut astăzi o întrevedere cu observatorii străini la alegeri. Unii i-au dat dreptate că s-au înregistrat şi încălcări. În general, însă, observatorii susţin că scrutinul a fost „democratic” sau „chiar mai democratic decât în unele ţări din Occident”, după cum s-au exprimat unii.

„Alegerile din Transnistria arată că evenimentele evoluează nu conform scenariului rusesc”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, pentru ziarul „Deni”.

Ambasadorul a comparat alegerile de la Tiraspol cu cele din Osetia de Sud, „unde n-a funcţionat sprijinul acordat de partea rusă”.

„Noi nu recunoaştem oficial aceste alegeri. Prin urmare, cum va decide acolo poporul, aşa va fi şi noi vom accepta acea poziţie”, a precizat ambasadorul Ucrainei.

„Comisia electorală centrală a amânat anunţarea rezultatelor pentru miercuri. Faptul sugerează că situaţia este ambiguă şi complicată. În plus, ei au majorat bazinul electoral cu 4% (prin liste suplimentare – n.red.), adică rata de participare la vot a crescut de la 56% până la 60%. Aceasta te determină să ai nişte reflecţii referitoare la utilizarea celor 4 procente. În al treilea rând, lucrurile evoluează spre un al doilea tur al alegerilor. Dar, deocamdată, nu este clar cine dintre cei trei candidaţi va trece în al doilea tur”, a comentat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.

Evgheni Şevciuk savurează victoria şi nu este dispus să cedeze

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!