Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA condamnă declaraţiile “oribile” despre cancer ale preşedintelui Venezuelei

Publicat 07:09 | 30 dec. 2011 // Mapamond // 2.137 vizualizări

O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, a apreciat drept „oribile şi condamnabile” declaraţiile preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez, care admitea posibilitatea ca Statele Unite să fi creat o „tehnologie” de „introducere în organism a cancerului”.

Hugo Chavez a făcut respectiva declaraţie la 28 decembrie, după ce s-a anunţat că preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, suferă de cancer la tiroidă şi urmează a fi operată în primele zile ale anului viitor.

Preşedintele Venezuelei a comentat că “este foarte greu de explicat” de ce, în ultimii ani, cinci şefi de stat din America Latină s-au îmbolnăvit de cancer, unul dintre aceştia fiind chiar el.

“Nu ar fi surprinzător ca ei să fi dezvoltat o tehnologie pentru a inocula cancer fără ca nimeni să ştie?”, s-a întrebat Chavez, citat de agenţiile de ştiri internaţionale.

SUA şi Venezuela întreţin o relaţie bilaterală sobră, neavând din 2010 ambasadori una în capitala celeilalte.

Hugo Chavez este renumit pentru învinuirile sale răsunătoare la adresa Statelor Unite. Exact acum doi ani, bunăoară, liderul de la Caracas susţinea că un avion fără pilot american a violat spaţiul aerian venezuelan şi a cerut armatei sale să doboare fără pregetare orice aparat-spion pe care-l detectează.

În timp ce Pentagonul a preferat să nu dea atenţie afirmaţiei preşedintelui Hugo Chavez, ministrul Apărării din Columbia, ţară vecină Venezuelei, l-a ironizat pe acesta: “Poate că soldaţii venezuelani au confundat sania lui Moş Crăciun cu un avion-spion!”.

Hugo Chavez a acuzat în repetate rânduri Columbia de faptul că ar fi permis Statelor Unite să-şi folosească bazele militare în scopul pregătirii unui posibil atac împotriva Venezuelei. Oficiali americani şi columbieni au infirmat acest fapt, subliniind că prezenţa militară americană se limitează la ajutorul oferit soldaţilor columbieni în combaterea traficului de droguri.

La rândul său, Columbia acuza Venezuela că ar găzdui rebeli columbieni.

În America de Sud, Venezuela deține cele mai importante rezerve de petrol – resursa naturală principală a ţării. La începutul anului 2011, Hugo Chavez s-a lăudat chiar că ţara sa ar deţine cele mai importante rezerve de petrol din lume.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!