Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tragedia „Kolskaia”: supravieţuitorii acuză

Publicat 01:42 | 21 dec. 2011 // Mapamond, Radar // 2.058 vizualizări

În regiunea Murmansk, Federaţia Rusă, a fost zi de doliu la 20 decembrie, când au fost înmormânţaţi oamenii înecaţi în rezultatul scufundării platformei petroliere „Kolskaia”. Peste o jumătate dintre cei 67 de angajaţi la „Kolskaia” erau locuitori ai acestei regiuni. Un grup de psihologi s-a deplasat de la Moscova la Murmansk, pentru a le veni în ajutor rudelor celor decedaţi.

Platforma petrolieră “Kolskaia” s-a scufundat în marea Ohotsk (Extremul Orient rus) la 17 decembrie. Doar 14 persoane au fost salvate, la scurt timp după accident. Presa rusă relata la 19 decembrie că salvatorii au scos din apă 16 cadavre, dar ulterior s-a declarat că erau doar 14.

De atunci – fără noutăţi. Informaţiile oficiale spun că soarta a zeci de persoane rămâne a fi necunoscută, însă şansele că ar fi supravieţuit cineva sunt aproape nule.

Operaţiunile de salvare au continuat în tot acest răstimp, dar prognoza meteo începând cu 23 decembrie este alarmantă: vânt cu o viteză de 24-25 de metri pe secundă şi valuri de 5 metri.

Platforma petrolieră efectua o misiune de prospecţie în vestul peninsulei Kamceatka pentru compania “Gazflot”, o filială a “Gazprom”. “Kolskaia”, trasă de un remorcher şi un spărgător de gheaţă, se îndrepta dinspre Kamceatka spre insula Sahalin.

Conform cercetărilor preliminare, tragedia a fost provocată de nerespectarea regulilor de remorcare în condiţii meteo dificile, caracterizate prin rafale puternice de vânt şi valuri de câţiva metri înălţime.

„De parcă se filma un film…”, îşi aminteşte despre momentul catastrofei unul dintre petroliştii-supravieţuitori, Serghei Grauman, poticnindu-se de cuvinte şi tresărind, relatează postul de televiziune “NTV”.

Un alt angajat pe “Kolskaia”, Ivan Mişenev, ajutor de sondor, spune că în timp ce instalaţia de foraj se scufunda, oamenii care s-au pomenit în apă încercau să stea grămadă, însă valurile înalte de aproape şase metri i-au împrăştiat pe toţi.

În primele minute, în ajutorul celor din apă au venit echipajele navelor care însoţeau platforma, dar supravieţuitorii susţin că acţiunile marinarilor au fost neprofesioniste.

Şeful platformei petroliere „Kolskaia”, Аleksandr Kovalenko, povesteşte pentru „NTV”: „Noi ne agăţam de plase. Ei credeau că noi ne vom căţăra, dar noi nu mai aveam puteri s-o facem. Strigam: „Ridicaţi mai sus plasele!”. Bordurile erau foarte înalte. Toţi strigau: „Barca, barca, plutele!”. Nu ştiu, nu ştiu de ce căpitanii navelor de salvare n-au aruncat plutele în apă. Poate le-a părut rău de ele?”.

Aleksandr Kovalenko a formulat şi acuzaţii la adresa proprietarului platformei petroliere: „Cei 67 de oameni de pe „Kolskaia” înseamnă două schimburi de petrolişti dintr-o dată. Contrar tuturor normelor, ei se aflau pe platformă împreună cu echipajul în timpul remorcării. Petroliştii ar fi trebuit să se deplaseze cu o navă de pasageri sau cu avionul, dar proprietarul platformei, din câte se vede, a decis să facă economii.”.

„Platforma „Kolskaia” nu era o navă de croazieră ca să transporţi pe ea aproape 70 de oameni prin toată marea Ohotsk, având în dotare un minim de echipament de salvare”, adaugă Ivan Mişenin.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!