Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

“Costa Concordia” – “Titanic”-ul modern îngenuncheat. Detalii revoltătoare (foto)

Publicat 16:07 | 16 ian. 2012 // Accente Info, Mapamond // 9.164 vizualizări

O navă-amiral – 115 mii de tone de confort şi tehnologie, 300 metri lungime, 4 mii 234 de pasageri (3.216 pasageri şi 1.018 membri ai echipajului) ca un surfer nebun atinge stâncile unei insule…

O alarmă transmisă prin radio după impact nu anunţa dezastrul, ci doar o defecţiune neimportantă la generatorul electric.

Operaţiunea de salvare, potrivit martorilor, începe cu mare întârziere şi este efectuată de bucătarii şi chelnerii filipinezi şi peruani angajaţi pe vas, total nepregătiţi pentru o asemenea situaţie.

Mai mult decât o enigmă. Ceea ce s-a întâmplat pe „Costa Concordia” este un paradox. Un paradox pe care procurorul de Grossetto, Francesco Verusio, încearcă să-l înţeleagă şi să-l descifreze.

Paradoxul acestui accident începe cu detaliul că în punctul respectiv (confirmat de sateliţi) nava „Costa Concordia” nici nu trebuia să se afle.

Prin acel punct nu trec nici măcar motonavele Gărzii de Finanţe – este prea periculos, chiar şi atunci când marea este liniştită. O fac numai în cazuri excepţionale, foarte lent şi cu foarte mare prudenţă.

Căpitanul Francesco Schettini afirmă că a stabilit cursul pe computerul de bord pentru a apropia cât mai mult vasul de Isola del Giglio (Insula Nufărului, reg.Grossetto, Italia),  pentru a fi „admirată de turişti”.

„Nu am observat că pe harta navală erau semnalate stânci…” O ştiu toţi şi fără hartă că acea traiectorie este periculoasă. Cum este posibil ca tocmai căpitanul să fi uitat?!…

„Concordia”, ca şi restul navelor „Costa”, este super dotată. Radarele şi sirenele ei sunt dintre cele mai bune, un sistem de generatoare electrice suplimentare îi garantează buna funcţionare în caz de blackout.

Vineri noaptea, vizibilitatea era optimă, marea era calmă şi de pe navă se vedeau foarte bine luminile de pe insulă. Stâncile puteau fi văzute cu ochiul liber din cabina de comandă.

După impact, comandantul şi o parte a echipajului au continuat să dea informaţii false pasagerilor, vorbindu-le despre „o defecţiune la generatorul electric”.

Dar alarma a fost declanşată imediat? Nu! O spun pasagerii şi unii membri ai echipajului, susţine procurorul Verusio.

Cutia neagră divulgă că nava a eşuat la ora 21:58. La 22:10 echipajul anunţa punctul de comandă portuar că ar avea o problemă cu generatorul electric, dar nu pomeneşte nimic despre stânci. Alarma reală este declanşată abia la ora 23:30.

Operaţiunea de salvare nu a fost coordonată. Pasagerii povestesc despre „o mare confuzie” – vestele de salvare lipseau ori nu erau potrivite ca mărime, şalupele de salvare nu sunt utilizate toate.

Pe punte – chelneri şi bucătari filipinezi şi peruani, care nu sunt pregătiţi să acorde ajutorul necesar.

Şi, colac peste pupăză, comandantul părăseşte nava la miezul nopţii, lăsând persoane la bord.

Nava-amiral “Costa Concordia” efectua o croazieră low-cost vineri seara, când a suferit accidentul fatal pentru 5 dintre persoanele aflate la bord, găsite moarte. 15 persoane mai lipsesc încă la apel.

Din totalul celor 3.216 pasageri, la bord erau: 989 de italieni, 569 de germani, 462 de francezi, 177 de spanioli, 129 de americani, 127 de croaţi, 108 ruşi, 74 austrieci, 69 elveţieni, 46 brazilieni, 46 japonezi, 42 olandezi, 33 ucraineni, 30 coreeni, 20 români, 26 din Hong Kong, 25 britanici, 21 australieni, 17 argentinieni, 13 taiwanezi, 12 canadieni, 12 chinezi, 11 portughezi, 10 columbieni, 10 cilieni şi 9 turci.

Oficialităţile de la Chişinău au anunţat că 7 cetăţeni ai Republicii Moldova se aflau la bordul vasului: Şapte cetăţeni ai Republicii Moldova la bordul navei naufragiate

Proba decisivă în cazul “Costa Concordia”: Ce spunea căpitanul Francesco Schettino în timp ce părăsea nava

Olga Pârău
Elldor.Info

2 Comentarii

  1. […] Articol preluat de pe ElldorInfo: http://elldor.info/2012/01/%E2%80%9Ccosta-concordia%E2%80%9D-%E2%80%93-%E2%80%9Ctitanic%E2%80%9D-ul-… […]

  2. […] maritimă Costa, a cărei navă „Concordia” a eșuat vineri, 13 ianuarie, la țărmul insulei italiene Giglio, spune că tânăra din Republica Moldova […]

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!