Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alexei Roibu: Repunem Poliţia în serviciul cetăţeanului

Publicat 17:36 | 14 ian. 2012 // Republica Moldova, RM-UE, Social // 1.086 vizualizări

Guvernul Republicii Moldova împlineşte la 14 ianuarie 2012 un an din ziua învestiturii.

Generalul de brigadă Alexei Roibu notează că tot astăzi împlineşte şi un an din ziua în care a fost prezentat efectivului în calitate de ministru al Afacerilor Interne. Cu acest prilej, Serviciul de presă al MAI ne relatează, într-un comunicat, care ar fi, în opinia ministrului, reuşitele pe care le-a înregistrat de la 14 ianuarie 2011 şi până acum.

Activitatea MAI a fost axată pe trei aspecte de bază: fortificarea capacităţilor de menţinere a ordinii publice, de combatere a criminalităţii, reformarea instituţiei şi realizarea angajamentelor asumate în contextul liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Alexei Roibu spune că dificultăţile pe care le-a constatat în activitatea subdiviziunilor MAI au fost: “comunicarea ineficientă cu cetăţenii, dar şi cu angajaţii; mentalitatea depăşită, condiţionată de stereotipurile învechite; problemele administrative şi logistice; nivelul profesional insuficient al efectivului; corupţia răspândită în rândul angajaţilor”.

Totuşi, apreciază Alexei Roibu, MAI a reuşit pe parcursul ultimului an să-şi fortifice capacităţile instituţionale, iar conducerea ministerului a dat prioritate rolului organizatoric şi managerial al conducătorilor subdiviziunilor centrale şi teritoriale.

Serviciul de presă al MAI afirmă că reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi cetăţenii de rând, prin mesaje expediate ministrului şi ministerului, semnalează că apreciază schimbările din cadrul MAI şi constată o îmbunătăţire a comportamentului poliţiştilor în relaţia cu oamenii.

Sunt sigur că şi cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc un serviciu de poliţie modern, care să se încadreze în normele şi standardele europene. (…) Pentru noi este prioritar ca cetăţenii să simtă grija statului, să vadă poliţistul ca un partener sigur în menţinerea ordinii publice şi asigurarea drepturilor constituţionale. Sunt convins că de felul în care reacţionăm la problemele omului simplu depinde, în mare parte, încrederea în Poliţie. Și, vă asigur, facem totul pentru a apropia Poliţia de societate şi de a o repune în serviciul cetăţeanului”, declară ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu.

Elldor.Info relevă că MAI realizează, la ora actuală, reforma de demilitarizare a sa. Aceasta presupune transferul funcţiei de asigurare şi restabilire a ordinii publice de la Poliţie către Trupele de Carabinieri, precum şi schimbări la nivelul aparatului central al MAI – funcţiile de conducere nu vor mai fi ocupate în mod obligatoriu de gradaţi. Concomitent, va fi definit şi stabilit prin lege statutul personalului respectiv în sistemul afacerilor interne. Vor fi demilitarizate structurile subordonate MAI care nu exercită atribuţii poliţieneşti. Ca urmare, colaboratorii acestora vor deveni funcţionari sau funcţionari publici cu statut special.

Ministrul Alexei Roibu aprecia recent că „parteneriatul cu România pe segmentul afacerilor interne reprezintă o prioritate în relaţiile bilaterale, iar sprijinul Guvernului de la Bucureşti este un suport important pe calea Republicii Moldova spre integrarea europeană”.

Guvernul Republicii Moldova – un an de la instalare şi doar o remaniere

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!