Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Concluzii noi despre mâncarea prăjită în ulei şi ciocolata neagră

Publicat 18:56 | 26 ian. 2012 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.790 vizualizări

cartinafinland.fi

Presa internaţională publică, în paralel, concluziile unor noi studii cu privire la efectele pentru sănătate ale consumului de alimente prăjite în ulei şi, respectiv, de ciocolată neagră. Noile concluzii dau, practic, peste cap informaţiile care ne-au fost furnizate de alţi savanţi până acum, notează Elldor.Info

În primul caz, cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid concluzionează că mâncarea prăjită în ulei de floarea soarelui sau de măsline s-ar putea să nu fie dăunătoare pentru inimă. Pericolul, potrivit lor, vine de la alimentele prăjite în untură.

Mitul conform căruia mâncarea prăjită este în general dăunătoare pentru inimă nu este susţinut prin dovezi. Însă acest lucru nu înseamnă că mesele dese cu peşte prăjit şi cartofi prăjiţi nu vor avea consecinţe asupra sănătăţii”, spune şi profesorul Michael Leitzmann de la Universitatea Regensburg din Germania, citat de BBC şi Mediafax.

prosodol.gr

Înainte să punem mâna pe tigaie, este important să ţinem seama de faptul că acest studiu a fost făcut pe baza dietei mediteraneene, dar nu a celei britanice, cu peşte şi cartofi prăjiţi„, a subliniat Victoria Taylor, nutriţionistă specializată în sănătatea inimii la British Heart Foundation.

Dieta mediteraneană este săracă în grăsimi, bogată în fibre, fructe şi legume proaspete şi peşte.

Cel de-al doilea mit, al beneficiilor ciocolatei negre, este răsturnat de o echipă de experţi în nutriţie din Israel. Aceştia afirmă că ciocolata neagră este „doar pe jumătate” sănătoasă.

În general, se consideră că ciocolata cu o concentraţie ridicată de cacao conţine o cantitate semnificativă de procianidine, cu efecte sensibile în prevenirea îmbătrânirii sistemului cardio-vascular şi îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, relevă Agerpres, cu referire la MigNews.

voila.fr

Ciocolata neagră este mai sănătoasă decât varianta cu lapte sau cea albă, datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, însă ea conţine în acelaşi timp un număr mai mare de calorii şi mai multe grăsimi saturate, notează Agerpres.

De exemplu: 40 de grame de ciocolată cu un conţinut de 85 la sută de cacao are 227 de calorii şi 12 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă 60% din necesarul zilnic pentru o persoană.
Aceeaşi cantitate de ciocolată cu lapte conţine 210 calorii şi 7 grame de grăsimi saturate, adică 37% din valoarea maximă zilnică.

În baza acestor date, nutriţioniştii israelieni susţin că nu trebuie să consumăm mai mult de 1-2 pătrăţele mici de ciocolată pe zi.

Dar şi mai bine ar fi să înlocuim ciocolata cu mere roşii, afirmă ei. Un măr roşu de mărime medie conţine tot atâtea procianidine cât 47 de grame de ciocolată neagră, dar are cu 150 de calorii mai puţin.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!