Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Craterul Mihai Eminescu de pe Mercur (video)

Publicat 16:22 | 15 ian. 2012 // Radar, Ştiinţă // 1.137 vizualizări

Un crater de pe Mercur poartă numele lui Mihai Eminescu, din anul 2008.

Craterul Eminescu are 125 km în diametru. Este un crater interesant, pentru că pare că s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur, potrivit explicaţiei oferite de Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”.

În jurul craterului cu nume românesc există lanţuri de cratere mai mici, care s-au format din fragmentele ce s-au desprins din asteroidul ce a format craterul Eminescu.

Câteva amănunte interesante despre Mercur: Soarele răsare ciudat pe această planetă – apare după orizont, se ridică pe cer, se opreşte, coboară şi se ridică la loc.

În imaginile video de mai jos vedem răsăritul Soarelui pe Mercur în apropierea craterului Mozart, între 9 martie şi 28 aprilie 2010.

În plus, pe planeta Mercur, Soarele răsare de două ori. Aceasta, din cauză că viteza de rotație a planetei crește când aceasta se află mai aproape de Soare, văzut din anumite locuri. Soarele răsare de două ori pe Mercur fiind prins din urmă de planetă şi rămâne în urmă până când planeta încetinește și este depășită de viteza de rotație în jurul axei proprii.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!