Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Croaţia: Referendum pentru UE, sprijinit de Biserică

Publicat 13:59 | 19 ian. 2012 // Mapamond // 818 vizualizări

Croaţia organizează duminică, 22 ianuarie, un referendum cu privire la aderarea sa la Uniunea Europeană, prevăzută pentru 2013. Acest „obiectiv strategic” ar urma să primească sprijinul populaţiei, deşi entuziasmul proeuropean pierde din amploare, din cauza crizei din zona euro, semnalează AFP, citată de Agerpres.

La referendum, croaţii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la tratatul de aderare semnat în decembrie cu Bruxellesul.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, circa 55% din populaţie va spune “da”. Este nevoie de o majoritate simplă de voturi pentru ca opţiunea să se impună. Referendumul va fi validat indiferent de rata participării.

Dacă va câştiga opţiunea “da”, Croaţia va trebui să aştepte ratificarea tratatului de aderare de către fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE, pentru a intra oficial în Uniune la 1 iulie 2013.

În Croaţia, ţară cu aproximativ 4,2 milioane de locuitori, în proporţie de 90% catolici, Biserica Catolică i-a încurajat pe credincioşi să spună “da” la referendum, cerându-le să înlăture temerile şi să se deschidă spre viitor cu îndrăzneală.

La rândul lor, euroscepticii au avertizat împotriva “pierderii suveranităţii”. O manifestaţie organizată recent la Zagreb de grupuscule ultranaţionaliste nu a reunit decât câteva sute de persoane.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!