Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cum va arăta Crucea comemorativă pentru combatanţii de la Nistru

Publicat 12:20 | 16 ian. 2012 // Republica Moldova, Social // 1.026 vizualizări

Crucea comemorativă „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)” se confecţionează din tombac patinat de culoare cenuşie.
Distincţia reprezintă o cruce cu braţele egale emailate alb, înscrisă într-un cerc imaginar cu diametrul de 35 mm.

Crucea are în centru un medalion rotund emailat alb, înconjurat de o cunună de stejar, cuprinzând compoziţia aurită a Stemei de Stat a Republicii Moldova. Păstrează cromatica originală a stemei doar în scutul central (tăiat, roşu şi albastru, cu un cap de bour având între coarne o stea cu opt raze).

Parlamentul a adoptat la 15 ianuarie legea cu privire la instituirea şi acordarea distincţiei, proiectul fiind prezentat de ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

Crucea comemorativă va fi înmânată unui număr de aproximativ 28 de mii de persoane. Pentru confecţionarea ei sunt necesare 5 milioane 320 de mii de lei, banii urmând să fie disponibilizaţi din Fondul de rezervă al Guvernului.

Serviciul de presă al Ministerului Apărării informează într-un comunicat emis astăzi că, de partea Chişinăului, în conflictul armat din 1991-1992 au participat circa 29 de mii de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au rămas invalizi de gradele I, II şi III.

În Armata Naţională activează în prezent 64 de veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.

La 2 martie 2012 se împlinesc 20 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către Parlament, în 2011.

Cruce comemorativă pentru combatanţii de la Nistru

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!