Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Descoperiri noi despre Titan, satelitul planetei Saturn

Publicat 19:03 | 18 ian. 2012 // Ştiinţă // 868 vizualizări

Unul dintre sateliţii gigantului gazos Saturn, Titan, are o atmosferă multistratificată cu o structură şi o dinamică foarte asemănătoare cu atmosfera terestră, conform unui nou studiu, informează Agerpres, cu referire la SPCAE.com.

“Titan pare să semene mai mult cu Pământul decât am fi crezut”, susţine coordonatorul studiului, Benjamin Charnay, planetolog la Centrul naţional francez pentru cercetare ştiinţifică.

Titan este cel mai mare satelit al planetei Saturn şi este singurul despre care se ştie că are o atmosferă densă. Titan este însă mult prea îndepărtat faţă de Soare pentru ca energia acestuia să aibă un efect identic cu cel de pe Terra. În plus, atmosfera lui Titan este densă şi opacă, diferită faţă de cea de pe Pământ.

Stratul inferior al atmosferei lui Titan pare împărţit în două pături, ambele cu temperaturi distincte faţă de straturile superioare ale atmosferei.
Pătura atmosferică cea mai de jos din cadrul acestui strat nu are decât aproximativ 800 de metri grosime şi, la fel ca în cazul Pământului, este foarte dinamică, modificându-şi caracteristicile zilnic. Pătura de deasupra sa, ce are o grosime de aproximativ 2 kilometri, îşi modifică caracteristicile odată cu schimbarea anotimpurilor.

Simulările computerizate au explicat şi existenţa vântului pe Titan, precum şi formele de relief remarcate în apropierea ecuatorului acestui satelit. „De asemenea, explică şi formarea norilor de metan de pe Titan şi spectaculoasele ploi de hidrocarburi de pe acest satelit”, mai susţine cercetătorul francez.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!