Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Iurie Roşca a revenit în PMAN cu sloganuri şi protestatari noi (video)

Publicat 21:37 | 22 ian. 2012 // Politică, Republica Moldova, Social // 1.183 vizualizări

Aproximativ 1.500 de persoane, potrivit estimărilor Poliţiei, au participat duminică, 22 ianuarie, la un protest împotriva guvernării organizat în centrul Chişinăului de Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, condus de fostul preşedinte al PPCD, Iurie Roşca.

Manifestanţii s-au adunat din mai multe localităţi ale republicii. La fel ca acţiunile de protest de odinioară ale PPCD, mitingul a început cu o rugăciune.

Comitetul, din care mai fac parte Anatol Plugaru, fost ministru al Securităţii în 1991-1992, Alexei Tulbure, fost reprezentant permanent la ONU şi Consiliul Europei, mai multe persoane din conducerea PPCD, susţine că AIE uzurpează puterea în stat prin decizia sa de a organiza un referendum constituţional care ar simplifica procedura de alegere a şefului statului de către Parlament.

Organizatorii protestului au cerut demisia actualei componențe a Comisiei Electorale Centrale, dizolvarea imediată a Parlamentului şi convocarea de alegeri parlamentare, demisia lui Alexandru Tănase din funcţia de preşedinte și din cea de judecător al Curţii Constituţionale.

Presa remarcă faptul că, după o pauză de aproape 10 ani, Iurie Roşca, asociat pe timpuri cu lozincile “Jos comuniştii!” şi “Comuniştii la gunoi”, a revenit în fruntea unui protest cu un mesaj întors la 180 de grade, dar şi cu susţinători noi: printre manifestanţi erau numeroşi vorbitori de limbă rusă şi predominau persoanele în etate.

La mitingul împotriva AIE a fost văzut şi deputatul comunist Aleksandr Petkov.
Comuniştii au declarat că sprijină manifestaţia condusă de Iurie Roşca, dar că vor protesta separat. Săptămâna aceasta, Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, a anunţat proteste “în regim continuu” împotriva guvernării.

În Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat şi zeci de persoane, simpatizanţi ai AIE, care au organizat un contraprotest, scandând lozinci împotriva lui Roşca.

Protestatari din cele două tabere şi-au făcut reproşuri reciproce, au polemizat, dar nu s-a înregistrat niciun incident.

Manifestaţia s-a încheiat cu un marş din PMAN până la capătul bulevardului central, la sediul Academiei de Ştiinţe. Iurie Roşca a anunţat un nou protest pentru duminica viitoare.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!