Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Kievul atacă în relaţia cu „Gazprom”

Publicat 08:12 | 19 ian. 2012 // Mapamond // 1.939 vizualizări

“Pentru prima dată în relaţia cu compania rusă „Gazprom”, Ucraina alege strategia atacului”, titrează pe site-ul său Radio Ucraina Internaţional, preluând un comentariu din presa poloneză.

“Ucraina are toate şansele să înregistreze anumite succese în negocierile cu Rusia privind preţul la gazul natural”, notează ziarul polonez „Dziennik Gazeta Prawna”, citat de agenţia UNIAN.

“Publicaţia scrie că, pentru prima dată în relaţiile cu compania rusă „Gazprom”, Ucraina alege strategia atacului.
Scopul negocierilor purtate cu partea rusă este reducerea preţului la gazele naturale, care constituie în momentul de faţă peste 400 de dolari americani pentru o mie de metri cubi.

Potrivit publicaţiei, partea ucraineană susţine că revoluţia tehnologică din Statele Unite ale Americii, vizând formele alternative ale gazului a determinat ieftinirea globală a acestei resurse energetice.

Un factor pozitiv pentru Ucraina este iarna actuală relativ caldă şi rezervele considerabile de gaz, care depăşesc potrivit estimărilor experţilor de 26 de ori cantitatea anuală de gaz consumat.

Un alt aspect pozitiv pentru Ucraina este construirea împreună cu compania „Schell” a trei întreprinderi mari de gazificare a petrolului.

Partea ucraineană, de asemenea, vrea să profite de slăbirea poziţiilor ruse pe pieţele internaţionale, cerând de la conducerea politică a acestui stat garanţii ca gazoductele sale să fie umplute în continuare cu gaz natural, ceea ce ar însemna, potrivit publicaţiei poloneze, că Rusia ar trebui să renunţe la Conducta de Sud”, se spune în comentariul preluat de Radio Ucraina Internaţional.

„Gazprom”-ul nu trebuie lăsat să preia sub control reţelele ucrainene de distribuţie a gazelor, pentru că acest fapt ar însemna “distrugerea sistemului naţional al securităţii energetice”, a declarat deputatul “Partidului Regiunilor” Anatoli Kinah, citat de postul de radio ucrainean.

„Dacă e cazul să vorbim despre un consorţiu creat pe baza sistemului ucrainean de gazoducte, acesta trebuie să fie cel puţin trilateral şi să includă Uniunea Europeană, în calitate de consumator, Ucraina, în calitate de stat de transit, şi Rusia, în calitate de furnizor al resursei”, apreciază Kihah.

El a mai adăugat că “ar fi bine ca părţilor menţionate să li se alăture şi Azerbaidjanul, Asia Mijlocie, pentru a avea o piaţă diversificată a agenţilor energetici”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!