Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mandat internaţional = mandat OSCE? Viitorul misiunii pacificatoare de la Nistru

Publicat 18:24 | 06 ian. 2012 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.505 vizualizări

army.md

Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a discutat cu şeful adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jan Plesinger, despre incidentul tragic în care un pacificator rus l-a împuşcat mortal pe un tânăr cetăţean moldovean, precum şi despre necesitatea transformării misiunii de pacificare din Zona de Securitate de pe Nistru în una cu caracter civil, sub mandat internaţional.

La întâlnirea pe care a avut-o cu şeful adjunct al Misiunii OSCE, în seara zilei de 5 ianuarie, vicepremierul Eugen Carpov a menţionat că “în Zona de Securitate nu avem nevoie de arme şi blindate” şi a reiterat că “Republica Moldova pledează pentru transformarea misiunii de menţinere a păcii în una civilă sub mandat internaţional”.

“OSCE are capacităţi să ia sub egida sa o misiune civilă de pacificare, dar decizia de modificare a caracterului actualei misiuni trebuie luată prin consens de toţi actorii implicaţi în proces”, a spus Jan Plesinger, citat în comunicatul Biroului pentru reintegare.

Vicepremierul Eugen Carpov a precizat, potrivit comunicatului oficial, că “Republica Moldova este în contact cu partenerii externi pentru demararea unui proces de discuţii pentru modificarea statutului actual al misiunii de pacificare în unul civil”.

Eugen Carpov, de asemenea, l-a informat pe reprezentantul OSCE cu privire la declaraţiile Ucrainei, UE şi Germaniei în care este sprijinită ideea de modificare a caracterului forţelor de pacificare din Zona de Securitate de pe Nistru.

Notăm că şi SUA, prin Ambasada de la Chişinău, au declarat că se „alătură Uniunii Europene” în demersul de transformare a misiunii în una “sub egida OSCE”. O declaraţie similară a făcut şi ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi.

Modificarea statutului forţelor de pace de la Nistru – un subiect fierbinte după incidentul din 1 ianuarie – ar urma să fie discutată şi la următoarea rundă de negocieri în formatul “5+2” în problema transnistreană, programată pentru sfârşitul lunii februarie, la Dublin, Irlanda.

Precizări despre Zona de Securitate şi forţele de pace

Reprezentanţii Chişinăului au propus în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor 10-15 ani, crearea unui batalion mixt de menţinere a păcii, cu un comandament unic şi un regulament de activitate recunoscut pe plan internaţional, bunăoară cel al forţelor de menţinere a păcii aflate sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Încă în 1995 Republica Moldova a cerut oficial ca misiunea de pace să fie condusă de OSCE.

Pe de altă parte, experţi de la Chişinău şi străini semnalau că OSCE n-a desfăşurat nicio operaţiune de pacificare în corespundere cu regulile şi principiile consacrate ale pacificării, în timp ce Uniunea Europeană (UE) are experienţă în domeniu.

Zilele acestea, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a cerut “înlocuirea forţelor militare de menţinere a păcii cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU”.

Relevăm, în context, că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

La ora actuală, Comisia Unificată de Control (CUC) este responsabilă de situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru.
Acest organism a fost creat în 1992, după încheierea conflictului armat de pe Nistru.
Din CUC fac parte delegaţii ale Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.
OSCE are statut de observator în CUC, din anul 1994.
De la sfârşitul anului 1998, au fost acreditaţi şi 10 observatori militari din partea Ucrainei.

Zona de Securitate de pe Nistru, cu 15 posturi de control ale forţelor de pace, are lungimea de 225 km, lăţimea de 12-20 km şi cuprinde 110 localităţi, cu aproximativ 700.000 de locuitori.

Pacea în regiune este asigurată de trupe ale Rusiei, Republicii Moldova şi ale regiunii transnistrene separatiste, conform acordul moldo-rus din 1992, cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană (acordul “de încetare a focului”, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova).

În contingentul Federaţiei Ruse sunt 335 militari; în cel al Republicii Moldova – 453 militari; în contingentul administraţiei de la Tiraspol – 490 militari, conform datelor publicate în presă şi neinfirmate de oficiali.

Pacificatorii Chişinăului supraveghează doar sectorul din dreapta Nistrului al Zonei de Securitate, în timp ce segmentul din stânga Nistrului este monitorizat de militari-pacificatori ruşi şi transnistreni.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!