Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Moartea lui Vadim Pisari impune în prim-planul agendei Guvernului situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru (sinteză)

Publicat 22:31 | 02 Jan 2012 // Politică, Republica Moldova // 3,440 vizualizări

Decesul lui Vadim Pisari, tânărul de 18 ani din Pârâta împuşcat de un ofiţer al trupelor ruse de pace în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, a impus pe agenda autorităţilor moldovene de la acest început de an şi în prim-planul atenţiei publice chestiunea conflictului transnistrean, relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi formatul trupelor de pace din Zona de Securitate de pe Nistru.

Vadim Pisari a decedat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău la 1 ianuarie.

Poziţia oficială a Republicii Moldova este că moartea cetăţeanului său putea fi evitată. Ca o soluţie extremă, militarii ruşi din forţele de pace puteau trage în pneurile autoturismului, pentru a-l opri, dar nu în şoferul acestuia, apreciază responsabili moldoveni din domeniul internelor, securităţii şi apărării.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, declară că a fost un „incident tragic”, dar subliniază că tânărul ucis a avut partea sa de vină.

Procuratura Dubăsari a iniţiat o anchetă.

Foto: Promo-LEX via curaj.net

Acţiuni de protest şi cereri de înlocuire a actualelor trupe de pace

Locutori din satele Pârâta, Coşniţa, Doroţcaia şi Pohrebea ale raionului Dubăsari au pichetat, la 2 ianuarie, postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9, de lângă Vadul lui Vodă, unde a fost împuşcat Vadim Pisari. Localnicii au cerut Comisiei Unificate de Control şi guvernului moldovean să desfiinţeze postul până la sfârşitul acestei săptămâni şi au avertizat că, în caz contrar, îl vor demola cu forţe proprii.

Aproximativ 20-30 de membri şi simpatizanţi ai Asociaţiei „Hyde Park” au organizat, la 2 ianuarie, un protest în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău, cerând retragerea trupelor ruse, dar şi a pacificatorilor ruşi de pe teritoriul Republicii Moldova. „Hyde Park” anunţă pentru 3 ianuarie o acţiune de protest pe podul de peste Nistru de la Vadul lui Vodă.

Partidul Liberal (PL) declară că „deplânge incidentul tragic”, „condamnă comportamentul agresiv al trupelor Federaţiei Ruse şi îl califică drept un abuz faţă de populaţia civilă a Republicii Moldova şi o agresiune fără justificare”.

În declaraţia sa, PL subliniază că, „din investigaţiile preliminare ale organelor de drept abilitate a reieşit clar faptul că trupele ruse şi-au depăşit cu certitudine atât atribuţiile şi statutul, cât şi instrucţiunile în vigoare pentru zona de securitate, care în asemenea cazuri prevăd doar foc de avertisment în aer, iar în caz de nesupunere – raportarea incidentului la poliţie şi analizarea lui în cadrul Comisiei Unificate de Control în decurs de 10 zile”.

Partidul Liberal apreciază că „actualul format militar al acestor trupe a devenit un factor de instabilitate şi un impediment major în procesul de reintegrare a Republicii Moldova” şi solicită „convocarea de urgenţă a unei reuniuni în formatul 5 plus 2, care să decidă înlocuirea forţelor militare de menţinere a păcii cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU”.

Şedinţă operativă la Guvern

Premierul Vlad Filat i-a convocat luni, 2 ianuarie, într-o şedinţă operativă pe vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, vicepremierul şi ministrul de Externe, Iurie Leancă, factori de decizie din cadrul MAI, SIS, Procuraturii Generale, Statului Major al Armatei Naţionale şi Comisiei Unificate de Control, organism responsabil de Zona de Securitate.

Guvernul Republicii Moldova a condamnat omorul tânărului cetăţean al Republicii Moldova. Premierul Vlad Filat a subliniat necesitatea unei aprecieri clare a situaţiei şi neadmiterea escaladării tensiunilor. Prim-ministrul a dispus elaborarea unor „propuneri privind acţiunile pe termen lung în legătură cu activitatea forţelor pacificatoare în regiunea transnistreană, inclusiv vizând eficienţa activităţii acestora în formula actuală şi asigurarea liberei circulaţii între cele două maluri ale Nistrului”.

Ambasadorul Valeri Kuzmin, convocat la MAEIE

Ulterior şedinţei de la Guvern, vicepremierul, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, l-a convocat la sediul MAEIE pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin. La întrevedere a participat şi vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

Iurie Leancă a solicitat ca Federaţia Rusă să asigure cooperarea cu organele de anchetă ale Republicii Moldova la elucidarea circumstanţelor incidentului. Şeful diplomaţiei moldovene a subliniat în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Kuzmin “poziţia principială a Republicii Moldova privind necesitatea transformării mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, care va corespunde necesităţilor reale pe teren şi va exclude asemenea situaţii tragice pe viitor”.

Potrivit comunicatului difuzat de MAEIE, ambasadorul Valeri Kuzmin a dat asigurări că Federaţia Rusă este interesată de elucidarea cazului, “şi-a exprimat regretul în legătură cu acest incident şi a transmis condoleanţe rudelor cetăţeanului decedat”.

După întâlnirea de la MAEIE, ambasadorul Valeri Kuzmin le-a spus jurnaliştilor care-l aşteptau pentru declaraţii să nu se dedea unor „campanii isterice” şi să ţină cont de circumstanţele în care s-a produs tragedia. Ambasadorul a afirmat că tânărul împuşcat era în stare de ebrietate, avea un comportament provocator şi conducea autoturismul fără permis.

La rândul său, vicepremierul Eugen Carpov a declarat presei că omorul trebuia evitat. Potrivit lui, ofiţerii din trupele de pace nu aveau dreptul să deschidă focul asupra autoturismului care n-a oprit, pentru că nu era un pericol la adresa lor, cazul urmând să fie raportat Poliţiei Rutiere şi cercetat de aceasta.

Valeri Kuzmin a catalogat drept „acţiune huliganică” acţiunea de protest organizată de „Hyde Park” în faţa Ambasadei Rusiei.

Cazul Vadim Pisari relatat de Biroul pentru reintegrare şi Procuratura Generală

Vadim Pisari, al doilea din dreapta

Comunicatul Biroului de reintegrare:

“Astăzi, 1 ianurie 2012, aproximativ la orele 7:15, doi locuitori ai satului Pârâta se deplasau cu un autoturism din localitatea menţionată în direcţia or. Chişinău.

La postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9 (pe partea stângă), şoferul autoturismului a tamponat bariera de control, semnul de circulaţie „STOP” şi, ignorând solicitarea pacificatorilor de a se opri, a continuat deplasarea spre postul nr. 9 (pe partea dreaptă) unde, de asemenea, refuzând să se supună indicaţiilor de a opri vehiculul, a continuat mişcarea.

Peste circa 20 de minute, acelaşi autoturism, întorcându-se în direcţia s. Pârâta, a evitat mijloacele speciale care au fost instalate pentru a-l opri la postul nr. 9 (pe partea dreaptă), repetat nu a dat curs somaţiei militarilor de a se opri la ambele posturi.

În situaţia creată, şeful postului nr.9 (pe partea stângă) a tras câteva focuri de armă de avertizare din pistolul-mitralieră aflat în dotare şi apoi în direcţia automobilului.”

Comunicatul Procuraturii Generale:

“Procuratura raionului Dubăsari investighează legalitatea acţiunilor şefului schimbului de post nr.9 al Forţelor de Menţinere a Păcii din partea Federaţiei Ruse, care l-a rănit mortal din arma de foc pe un cetăţean al Republicii Moldova.

Incidentul s-a produs ieri, 1 ianuarie, ora 07:00 pe segmentul podului de peste râul Nistru.

Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ – 2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză a dezbătut bara de protecţie a postului nr.9 şi fără a reacţiona la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la faţa locului.

Peste puţin timp, făcând cale întoarsă pe acelaşi segment, şoferul VAZ-ului a fost semnalat să oprească de către pacificatori.

Victima însă nu a recţionat, continuându-şi deplasarea. Şeful schimbului de post a efectuat câteva trageri din arma din dotare AKC 74. În rezultat, un glonte a străpuns uşa pasagerului din stânga şi a pătruns prin scaunul şoferului rănindu-l grav în regiunea spatelui.

La solicitarea militarilor postului nr.9 au venit medicii care au transportat victima la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, unde la scurt timp a decedat.

Imediat la faţa locul s-au deplasat reprezentanţii organelor de drept din raionul Dubăsari, ai Comisiei Unificate de Control din Partea Republicii Moldova, Ucrainei, Rusiei şi “rmn” transnistrene, precum şi Comandantul Forţelor Pacificatoare din raionul Dubăsari din partea Federaţiei Ruse, Evgheni Zotov.

Actualmente, investigaţiile procurorilor continuă, iar despre rezultatele acestora vom informa suplimentar.”

Vadim Pisari, tânărul împuşcat de pacificatorul rus, era membru al PLDM

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!