Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Numai pacificatorii moldoveni n-au arme! Oleg Beleakov spune că militarii ruşi şi transnistreni de la postul nr.9 au rămas înarmaţi

Publicat 13:30 | 11 ian. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.583 vizualizări

Pacificatori moldoveni. Foto: army.md

Doar pacificatorii din partea Republicii Moldova stau la postul de control trilateral nr. 9 fără arme. Pacificatorii ruşi şi transnistreni sunt în continuare înarmaţi.

Acest fapt l-a subliniat în şedinţa de aseară a Comisiei Unificate de Control (CUC) Oleg Beleakov, copreşedintele transnistrean al acestui organism.

Potrivit agenţiei oficiale de la Tiraspol, „Olvia-press”, Oleg Beleakov a ţinut să infirme astfel declaraţia Chişinăului potrivit căreia pacificatorii de la postul nr.9 sunt neînarmaţi.

„O asemenea decizie putea fi luată doar de CUC. Iar noi n-am adoptat o asemenea decizie. Fără arme la serviciu s-au prezentat doar militarii moldoveni. Cei ruşi şi transnistreni sunt înarmaţi”, a spus Oleg Beleakov.

Postul de control tripartit moldovean-rus-transnistrean nr.9 are două puncte pe râul Nistru  – „9 partea stângă” şi „9 partea dreaptă”.

La 4 ianuarie, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, anunţa că din acea zi pacificatorii de la postul nr.9 nu mai au arme asupra lor şi că decizia a fost luată de Comandamentul Militar Unificat al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Comandamentul Militar Unificat este staff-ul prin care Comisia Unificată de Control (CUC), responsabilă de situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru, conduce Forţele Mixte de Menţinere a Păcii.

Sute de locuitori din satele de pe Nistru au protestat şi astăzi pe podul de la Vadul lui Vodă, la postul nr.9. Încolonaţi, ei au trecut de pe malul stâng pe cel drept, iar unii au rupt semnul rutier “Stop” şi bariera, aruncându-le într-o râpă, potrivit relatărilor presei.

Protestatarii au avertizat că vor îndepărta plăcile de beton de la posturile de control ale pacificatorilor, dacă autorităţile nu le vor scoate. La ora amiezii, protestul a fost încheiat, oamenii anunţând că-şi vor relua acţiunea peste o săptămână, timp în care vor aştepta ca autorităţile să decidă lichidarea posturilor de control de pe Nistru.

La 10 ianuarie, pacificatorii transnistreni au reinstalat, printr-o decizie unilaterală, două plăci de beton pe carosabil la postul nr. 9 (de pe malul stâng). Plăcile au fost înlăturate la 4 ianuarie, în baza unei decizii a Comandamentului Militar Unificat, conform spuselor vicepremierului Eugen Carpov.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!