Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Patru teze importante din declaraţia MAE-ului rus referitoare la Zona de Securitate de pe Nistru

Publicat 19:41 | 11 Jan 2012 // Politică, Republica Moldova // 708 vizualizări

Patru momente importante desprindem din declaraţia MAE-lui rus făcută publică la 11 ianuarie:
– afirmaţia conform căreia pacificatorul rus care a deschis focul asupra maşinii conduse de cetăţeanul moldovean a acţionat regulamentar,
– anunţul că Procuratura Militară a Federaţiei Ruse va investiga acest incident,
– faptul că sunt salutate apelurile autorităţilor Republicii Moldova şi celor transnistrene cu privire la „clarificarea echilibrată şi responsabilă a circumstanţelor” incidentului şi
– nerecunoaşterea necesităţii de a transforma misiunea de pacificare din Zona de Securitate de pe Nistru în una cu caracter civil, sub mandat internaţional.

Referitor la elucidarea incidentului, Ministerul rus de Externe informează în declaraţia sa de astăzi: “În şedinţa extraordinară a Comisiei Unificate de Control a misiunii de pacificare s-a decis constituirea unei comisii pentru investigarea incidentului. Cercetările sunt efectuate de Procuratura Militară Rusă. Comandamentul Militar Unificat a fost însărcinat să raporteze rezultatele într-un termen de trei săptămâni.”.

La 2 ianuarie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunţat că Procuratura Dubăsari investighează incidentul.

MAE-ul de la Moscova declară că pacificatorul rus a deschis focul conform regulamentului: “Referitor la acţiunile pacificatorilor, trebuie spus că acestea au fost întru totul conforme regulamentului stabilit: împuşcăturile în direcţia automobilului au fost efectuate doar după epuizarea tuturor celorlalte măsuri de stopare a unităţii de transport care a creat o ameninţare directă pentru viaţa militarilor de la postul de pacificare.”.

Poziţia oficială a Republicii Moldova este că moartea cetăţeanului său putea fi evitată. Ca o soluţie extremă, militarii ruşi din forţele de pace puteau trage în pneurile autoturismului, pentru a-l opri, dar nu în şoferul acestuia, au apreciat responsabili moldoveni din domeniul internelor, securităţii şi apărării.

În al treilea rând, MAE rus declară: “În actuala situaţie, apelurile conducerii Republicii Moldova şi Transnistriei la clarificarea echilibrată şi responsabilă a circumstanţelor celor întâmplate nu poate fi decât salutată”.

În continuare, în declaraţia Ministerului rus de Externe se vorbeşte despre existenţa unor „forţe în interiorul Republicii Moldova şi în afara ei care, de dragul propriilor interese politice încing spiritele, fără a lua în calcul consecinţele, şi provoacă escaladarea tensiunilor în Zona de Securitate”.

În finalul declaraţiei, MAE al Federaţiei Ruse spune că actualul mandat al forţelor de pace este „necesar în continuare” şi, prin urmare, nu e nevoie de nicio schimbare.

„Considerăm că acest fapt este inadmisibil. Este nedrept ca pornind de la un singur caz tragic să faci concluzii despre ineficienţa misiunii de pacificare şi necesitatea demontării ei.
Credem cu tărie că mandatul operaţiunii de menţinere a păcii este în continuare necesar şi că este orientat în întregime spre atingerea reglementării exclusiv pe cale politică paşnică, în interesul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului.”, declară MAE rus.

Elldor.Info relevă că, la 1 ianuarie, Vadim Pisari, un cetăţean de 18 ani al Republicii Moldova, din satul Pârâta, a fost împuşcat de un ofiţer al trupelor ruse de pace de la postul trilateral al forţelor de pacificare nr. 9. Tânărul se deplasa cu un autoturism în noaptea de Revelion, împreună cu un prieten, pe segmentul podului de peste Nistru. Vadim Pisari a murit în aceeaşi zi la un spital din Chişinău şi a fost înmormântat la 4 ianuarie.

Numai pacificatorii moldoveni n-au arme! Oleg Beleakov spune că militarii ruşi şi transnistreni de la postul nr.9 au rămas înarmaţi

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!