Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare (1/14 ianuarie)

Publicat 16:55 | 13 ian. 2012 // Republica Moldova, Spiritualitate // 1.686 vizualizări

După 9 ani de păstorire ca episcop şi înainte de a împlini 50 de ani, Sfântul Vasile a murit la 1 ianuarie 379

Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie conform calendarului bisericesc de stil nou şi la 14 ianuarie după calendarul vechi. În aceeaşi zi este sărbătorit un eveniment legat de viaţa Mântuitorului: Tăierea împrejur a Domnului, la opt zile de la Naştere.

Ziua Sfântului Vasile cel Mare

Din perspectivă creştină, ca să ajungi mare între oameni nu-ţi trebuie să ai ani, bani sau slujitori mulţi. E de ajuns să-ţi închini toată viaţa lui Dumnezeu şi să-i slujeşti pe toţi.

Acest lucru l-a facut Sfântul Vasile cel Mare. N-a trait decât 50 de ani, din care 9 ani a fost arhiepiscop la Cezareea Capadociei, o veche cetate pe teritoriul Turciei de astăzi.

A lăsat, însă, posteritatii creştine scrieri teologice care apără credinţa creştină faţă de erezii şi a lăsat un exemplu strălucit de episcop bun teolog şi bun administrator al vieţii Bisericii.

Sfântul Vasile se trăgea dintr-o familie de creştini de vază. Tatăl său era episcopul Cezareei.

Dupa studii la Bizanţ şi Atena, Vasile simţindu-se atras spre viaţa călugărească, a făcut o călătorie în Egipt şi Siria pentru a vedea cum trăiesc monahii de acolo.

S-a retras apoi împreună cu prietenul său Grigorie, episcopul de Nazians de mai târziu, într-o mănăstire din apropierea localităţii Neocesarea din Pont.

Aici a redactat „Regulile de viaţă monahală” – o carte păstrată în două versiuni, una mai lungă, alta în rezumat, care au influenţat monahismul răsăritean până astăzi.

Sfântul Vasile era adeptul unei vieţi trăite în comunitate mai degrabă, decât în singuratatea pustiei şi a întemeiat stilul de viaţă monahal chinovial, adică acela în care călugarii trăiesc şi muncesc împreună într-o mănăstire.

În anul 370, Vasile a fost ales episcop de Cezareea. Şi-a continuat ca episcop misiunea teologică de apărare a credinţei creştine în Sfânta Treime, în faţa ereticilor care deformau doctrina despre existenţa unui singur Dumnezeu dupa fiinţă şi întreit în persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.

Dar, ca episcop, Sfântul Vasile s-a remarcat în primul rând prin slujirea celor nevoiaşi. El este primul ierarh creştin care a întemeiat spitale şi azile pentru ocrotirea celor săraci şi suferinzi. Aşezămintele întemeiate de el i-au purtat numele: Vasiliada.

După 9 ani de păstorire ca episcop şi înainte de a împlini 50 de ani, Sfântul Vasile a murit la 1 ianuarie 379.

Remus Rădulescu
Radio România Actualităţi

Sfântul Vasile cel Mare. Rânduiala corectă a slujbelor bisericeşti

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!