Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

SUA le recomandă reţinere manifestanţilor şi guvernanţilor din România

Publicat 01:15 | 20 ian. 2012 // Mapamond, România // 664 vizualizări

Manifestaţiile din România: SUA fac apel la reţinere

SUA au făcut joi, 19 ianuarie, un apel la manifestanţi şi la autorităţile române să “se abţină” de la orice “violenţă”, în contextul în care populaţia îşi exprimă de o săptămâna nemulţumirea faţă de condiţiile grele de viaţă şi faţă de o clasă politică acuzată de corupţie, transmite AFP, citată de Agerpres.

“Avem ţări, în România şi în lume, care se găsesc în faţa unor reacţii populare provocate de anumite măsuri de austeritate pe care guvernele au trebuit să le ia în faţa crizei financiare”, a declarat Victoria Nuland, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

“Susţinem dreptul persoanelor din lumea întreagă de a protesta şi de a-şi exprima punctul de vedere în mod paşnic, dar facem apel atât la manifestanţi, cât şi la autorităţi să se abţină de la orice violenţă”, a adăugat oficialul american în timpul briefing-ului de presă zilnic.

 

Ciocniri între protestatarii de la Piaţa Universităţii şi jandarmi

Agerpres relatează că joi, în jurul orelor 23:00, jandarmii au reuşit să elibereze carosabilul de la Universitate de protestatari, după ce au avut câteva ”ciocniri” cu aceştia.

Iniţial, protestatarii care au rămas în Piaţa Universităţii au blocat cu garduri carosabilul după ce, cu câteva minute înainte, jandarmii au încercat să-i disperseze. În acel moment protestatarii au fost prinşi între jandarmi, fiind organizate patru cordoane – la Intercontinental şi la sensul giratoriu cu Bd Elisabeta.

Jandarmii au apărat carosabilul şi au repus gardurile la locul lor. În Piaţă au rămas câteva grupuri răzleţe de oameni. Un punct fierbinte a fost cel dinspre Intercontinental spre str. Câmpineanu, unde au fost masate forţe ale jandarmeriei.

Aproape de miezul nopţii, potrivit Agerpres, la Universitate mai erau aproximativ 30 de manifestanţi.

 

Mii de oameni au cerut demisia actualei puteri la “Mitingul pentru libertate” organizat de USL la Bucureşti

„Mitingul pentru libertate”, care a avut loc joi, 19 ianuarie, în Bucureşti, a reunit mii de oameni în zona Pieţei Arcului de Triumf, coloana de manifestanţi întinzându-se de la Arcul de Triumf până aproape de Piaţa Victoriei.

Potrivit organizatorilor, la miting au participat 20.000 de oameni, iar potrivit jandarmeriei – 7.000, precizează Agerpres.

Mitingul s-a încheiat în jurul orei 18:00, după care o parte dintre participanţi s-a deplasat către Piaţa Victoriei şi de acolo la Universitate, unde s-au alăturat manifestanţilor antiguvernamentali aflaţi în şaptea zi de protest.

Preşedinţii Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, şi Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, au participat la manifestaţie, precum şi alţi lideri ai celor trei formaţiuni – Călin Popescu-Tăriceanu, Varujan Vosganian, Maria Grapini, Mihai Voicu, Titus Corlăţean.

Pe lângă politicieni, la manifestaţia de protest au fost prezenţi şi oameni de cultură – actorul Emil Hossu şi naistul Gheorghe Zamfir.

Manifestanţii au scandat „Libertate”, lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Pe pancarte s-a putut citi „Treziţi-vă români!”, „Jos Băsescu!”, „Alegeri anticipate, nu comasate!”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!