Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ungaria: TVA de 27%, cel mai ridicat nivel din UE

Publicat 07:44 | 02 ian. 2012 // Mapamond, Radar // 1.004 vizualizări

Foto: agerpres.ro

În Ungaria a intrat în vigoare, de la 1 ianuarie 2012, majorarea cu 2% a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) – de la 25% la 27%. Astfel, Ungaria va avea cel mai ridicat nivel al TVA din Uniunea Europeană (UE).

Totuşi, TVA-ul de 18% la produsele alimentare de bază şi TVA-ul de 5% la cărţi şi ziare rămân nemodificate.

Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anunţat că Ungaria va aplica un program de ajustări fiscale de 2,6 miliarde euro.

Ungaria şi-a pierdut credibilitatea după mai multe măsuri controversate luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum naţionalizarea fondurilor de pensii private şi introducerea de taxe speciale în sistemul bancar şi alte câteva sectoare, inclusiv cel al telecomunicaţiilor.

Potrivit Băncii centrale a Ungariei, sporirea TVA – care se adaugă altor taxe create sau majorate în anul 2011 – „va antrena o creştere semnificativă a inflaţiei”, până la 5% în 2012, faţă de nivelul de 3,9% estimat pentru 2011, menţionează AFP, citată de Agerpres.

În condiţiile devalorizării cu 20% a forintului faţă de euro în ultimele trei luni, premierul Viktor Orban a fost nevoit să ceară ajutorul Fondul Monetar Internaţional (FMI) – pe care iniţial îl respinsese -, solicitând un credit de 15-20 miliarde de euro. Negocierile au fost suspendate de FMI şi Uniunea Europeană din cauza reformei Băncii centrale a Ungariei, care riscă să reducă independenţa acestei instituţii.

Ungaria a fost salvată de la faliment în 2008, sub guvernul de centru-stânga, printr-un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi UE.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!