Vladimir Putin imită un ritual al ţarilor ruşi pentru a fi ales preşedinte
Prim-ministrul Vladimir Putin, candidat la preşedinţia Rusiei, a vizitat luni, 30 ianuarie, Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului (de călugări) din Tihvin, unde s-a închinat unei renumite icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Potrivit presei ruse, la icoana Maicii Domnului din Tihvin s-au închinat şi au cerut binecuvântare toţi ţarii ruşi, începând cu Ivan cel Groaznic (1530 – 1584), primul cneaz moscovit care s-a proclamat „țar”. Excepţie a făcut ţarul Nicolae al II-lea, împuşcat de bolşevici, împreună cu toată familia, în 1918.
Icoana, aflată în Biserica Rusă din secolul 14, este considerată un odor de mare preţ: se afirmă că este una dintre cele 12 icoane pictate de însuşi Apostolul şi Evanghelistul Luca.
În noiembrie 1941, armata germană, care ocupase Tihvinul, a expediat icoana la Pskov, unde germanii păstrau valorile adunate din Novgorod şi împrejurimile Leningradului.
În 1944, icoana a fost transportată la Riga, Letonia, şi încredinţată arhiepiscopului Ioan. În toamna lui 1944, arhiepiscopul ortodox de Riga a fost nevoit să-şi părăsească ţara şi, după câţiva ani de peregrinări, în 1950, s-a stabilit la Chicago, SUA, unde a devenit parohul unei catedrale.
Când a murit, i-a încredinţat icoana unui călugăr, hotărându-i s-o returneze mănăstirii din Tihvin.
Mănăstirea a fost redeschisă în 1997, iar icoana a fost repatriată din SUA în iulie 2004.
Vladimir Putin, aflat atunci la cel de-al doilea mandat de preşedinte al Rusiei, a fost unul dintre primii închinători la această icoană.
Eleonora Lisnic
Elldor.Info
La Mănăstirea din Tihvin, Vladimir Putin a aprins şi o lumânare:
Comentarea e interzisă