Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Când va intra în UE Republica Moldova? Răspunsul lui Dirk Schuebel

Publicat 12:13 | 23 feb. 2012 // Politică, Republica Moldova, RM-UE // 3.382 vizualizări

Dirk Schuebel: “Considerăm că nu trebuie să fim doar observatori la negocieri”
Şeful Delegației Europene la Chişinău, Dirk Schuebel, vorbeşte într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă despre succesele Republicii Moldova în promovarea reformelor şi relaţia cu UE, dar spune că-i “este greu” să estimeze când Republica Moldova ar putea fi acceptată în Uniunea Europeană.

“Răspunsul meu ar fi: „această întrebare este de un milion de euro”, adică este cea mai dificilă întrebare pentru mine. Este greu să vă dau un termen, singurul lucru pe care pot să îl afirm e că ţara este pe calea cea bună, iar perioada în care va deveni membră a UE depinde doar de dvs. Ştiu că în interiorul UE Moldova este acceptată tot mai mult ca o ţară europeană, care la sigur într-o zi va deveni parte a acestei comunităţi”, spune Dirk Schuebel.

Acordul de Asociere, dar şi cel de Liber Schimb va aduce Republica Moldova mai aproape de piaţa Uniunii Europene. Sunt nişte paşi importanţi, nu exclud că în câţiva ani vom avea şi un regim liberalizat de vize, care la fel va crea o legătură între Moldova şi UE. De asemenea, vreau să mă refer la suportul financiar pe care îl oferim Republicii Moldova. În 2006 am oferit Republicii Moldova peste 25 de milioane de euro, în 2012 vă vom oferi peste 100 de milioane. Deci, putem spune că în doar şase ani am împătrit sursele financiare oferite Republicii Moldova. Adiţional, aveţi şanse reale pentru a înmulţi aceşti bani, urmând principiul „more for more”. Cred că aceste suport reprezintă o încurajare pentru Republica Moldova. Noi urmărim îndeaproape felul în care se dezvoltă ţara. Avem un grup de consultanţi care lucrează cu miniştrii, cu managerii instituţiilor de stat. Toţi ne vorbesc despre lucrurile bune care au loc în interiorul ministerelor. Pot doar să vă asigur că nu vă vom lăsa singuri, atâta timp cât politicienii vor continua reformele pe care le-au început”, declară Dirk Schuebel.

Oficialul european apreciază că dialogul referitor la liberalizarea regimului de vize cu UE, început de Republica Moldova în iunie 2010, „s-a dezvoltat foarte repede”. „Noi suntem aproape de a finaliza prima fază a acestui dialog. Dacă va avea sau nu Republica Moldova un regim liberalizat de vize la începutul anului 2013, îmi este greu să spun. La sigur va fi un proces dificil”, spune Dirk Schuebel.

Şeful Delegaţiei Europene la Chişinău se referă şi la rolul UE în procesul de reglementare a diferendului transnistrean, menţionând că soluţionarea conflictului “va facilita calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”.

“Simt că acum sunt mai bune precondiţii ca problema să fie rezolvată, însă ar trebui să ne mişcăm pas cu pas, atent”, apreciază Dirk Schuebel.

Acum trebuie să rezolvăm problemele practice, mă refer la redeschiderea circulaţiei trenurilor pentru mărfuri Chişinău – Tiraspol – Odesa, restabilirea comunicării telefonice normale între cele două maluri. Înţeleg că pentru dl Şevciuk este o prioritate să restabilească relaţiile economice între Chişinău şi Tiraspol. Din câte cunosc, peste 800 de companii din regiunea transnistreană stau la evidenţa Serviciului Vamal pentru că îşi doresc să exporte bunuri în Uniunea Europeană. Mi se pare un pas important, pentru că ne arată că de Acordul de Liber Schimb pe care îl negociem au nevoie întreprinderile din stânga Nistrului”, detaliază şeful Delegației Europene la Chişinău.

Considerăm că nu trebuie să fim doar observatori la negocieri. Am fost observatori de la început, în 2005, când a fost creat formatul „5+2”, şi credem că rolul nostru este mai mare acum decât a fost acum şase ani. Faptul că suntem implicaţi activi în proces în fiecare zi, că oferim suport financiar pentru consolidarea încrederii între cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, ne oferă dreptul să credem că putem deveni părţi egale în negocieri cu partenerii noştri din Statele Unite. Sperăm că printr-un astfel de format vom reuşi să rezolvăm conflictul”, declară Dirk Schuebel.

Cu referire la şansele de aderare la UE şi tratativele cu Tiraspolul, şeful Delegaţiei Europene adaugă că “singurul lucru pe care Republica Moldova îl poate face este realizarea în continuare a reformelor şi în paralel să nu întrerupă negocierile cu partea transnistreană”, iar apoi se va vedea “când şi cum ambele probleme se vor încheia”.

Elldor.Info relevă că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

La începutul anului, Guvernul Republicii Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un acord de finanţare a Programului “Măsuri de consolidare a încrederii” între cetăţenii de pe cele două maluri ale Nistrului. Bugetul este de 13,1 milioane euro, inclusiv 12 milioane euro fonduri europene nerambursabile, iar 1,1 milioane euro sunt oferite de PNUD. Perioada de implementare a acordului este de 5 ani.

Guvernul Republicii Moldova nu explică suficient de bine avantajele Legii antidiscriminare, apreciază Dirk Schuebel

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!