Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Discernământul

Publicat 20:40 | 22 feb. 2012 // Accente Info, Opinii, Spiritualitate // 855 vizualizări

gqmagazine.fr

Discernământul este cel care te ajută să distingi pe cele ce trebuie făcute, de cele ce nu trebuie făcute. Nu te lasă să mergi la întâmplare. Prin discernământ omul evită orice exces de stânga sau de dreapta, merge pe calea de mijloc, pe cea care duce la asemănarea cu Hristos.

Din nefericire, discernământul nu e în prezent la îndemâna oricui, deşi Dumnezeu a creat lumea prin Fiul Său, prin Logos (Cuvânt).

E bine să ştim că fiecare fiinţă sau lucru creat are o „raţiune”, care duce către Raţiunea Supremă (Hristos). Deci prin toate se putea împărtăşi omul de Dumnezeu.
Însă, prin căderea în păcat, omul a pierdut capacitatea de a mai folosi aşa cum trebuie raţiunea şi a ajuns prada înşelării.

Din acest motiv, fără nevoinţă duhovnicească, omul nu poate ajunge la discernământ, la dreapta socoteală, la darul deosebirii răului de bine.

Prin înlăturarea păcatului, omul poate face creaţia transparentă şi poate redescoperi raţiunile lucrurilor, ajungând să cunoască în chip nemincinos.

Păcatul reprezintă zidul care îl desparte pe om de Dumnezeu.

Cel rămas în păcat are în mintea lui, după cum spun Părinţii, un întuneric de-l pipăi cu mâna. Din cauza acestui întuneric, omul este mânat în toate părţile, lipsit de alegere şi orientare.

Aşa se face că ajunge să se lupte cu arşiţa în vremea verii, în haine de iarnă, după cum mărturiseşte Sfântul Efrem.

Pentru a avea parte de o minte sănătoasă, este nevoie de duhovnic. El este cel care îi dăruieşte omului, ca rod al rugăciunii, leacul vindecării. Cu ajutorul lui, omul poate să se opună fiecărui gând nepotrivit, folosind aşa cum trebuie raţiunea.

Faptul că toţi se pot elibera de păcat, e o mărturie că discernământul poate fi la îndemâna oricui.

Discernământul este cel ce permite credincioşilor să refuze sugestiile „duhurilor”.

Sfântul Simeon Metafrastul spune că „precum oţetul şi vinul la vedere sunt una, dar prin simţul gustului gâtlejul deosebeşte ce este al fiecăruia, aşa şi sufletul, prin simţirea şi lucrarea înţelegătoare, poate judeca şi hotărî care sunt darurile Duhului şi care nalucirile celui potrivnic”.

Să ne dăruiască Dumnezeu neîncetat minte luminată, ca să evităm excesele şi să trăim în pace cu semenii şi cu El.

Adrian Cocoşilă
CrestinOrtodox.ro

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!