Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Leon Panetta: SUA vor continua să aibă cea mai importantă prezenţă militară în Europa

Publicat 00:07 | 04 feb. 2012 // Geopolitică, Mapamond, Radar // 841 vizualizări

Foto: Reuters / jewishjournal.com

Europa va continua să găzduiască “cea mai importantă” prezenţă militară a SUA în afara teritoriului lor, în pofida noii strategii a Pentagonului care acordă prioritate Asiei şi Orientului Mijlociu, a declarat vineri ministrul american al apărării, Leon Panetta, transmite AFP.

“Aici, în Europa, vom avea o prezenţă militară mai importantă decât oriunde altundeva în lume”, a afirmat Panetta, cu ocazia unei întâlniri cu militari americani la baza de la Ramstein (Germania).

“Vreau să le spun clar aliaţilor noştri europeni şi din NATO că vom menţine o prezenţă importantă aici, în Europa”, a adăugat el.

Oficialul american a transmis un mesaj similar la reuniunea miniştrilor apărării din NATO care s-a încheiat vineri la Bruxelles şi urmează să-l repete sâmbătă la Munchen, în cadrul Conferinţei pentru securitate, au indicat surse din anturajul său.

Dintre cei 81.000 de militari americani staţionaţi în Europa, circa 44.000 fac parte din forţele terestre (US Army).

După retragerea a două din patru brigăzi de luptă, prevăzută să se finalizeze în 2014, în Europa vor rămâne 37.000 de militari din trupele terestre americane, a precizat Panetta, amintind că aceste brigăzi au fost desfăşurate în ultimii ani în Afganistan.

Trei dintre brigăzile de luptă americane sunt staţionate în Germania, iar cea de-a patra în Italia. Pentagonul nu a precizat deocamdată ce unităţi vor fi suprimate. Din aceste brigăzi fac parte în general 3500 de soldaţi, dar pot avea un efectiv de până la 5000 de militari.

Strategia prezentată la începutul lui ianuarie de preşedintele american Barack Obama prevede ca fiecărui comandament regional al Pentagonului (Pacific, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa etc) să-i corespundă o brigadă.

O nouă brigadă de luptă, cu sediul în SUA, “va fi consacrată NATO”, a dat asigurări Leon Panetta. Membrii acesteia vor participa la exerciţii în Europa cu armatele europene de două ori pe an, a menţionat ministrul american.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!