Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Maimuţele din Kazahstan se încălzesc cu vin „Kagor” fiert (video). „Total greşit!”, comentează un specialist din Marea Britanie

Publicat 00:34 | 05 feb. 2012 // Elldorscop, Mapamond, Ştiinţă // 1.701 vizualizări

Maimuţele de la grădina zoologică din Karaganda, Kazahstan, regiune în care gerul a înregistrat minus 33 de grade Celsius, beau în fiecare zi vin roşu fiert pentru a se încălzi, relatează mai multe medii de informare internaţionale, pornind de la o ştire din publicaţia locală „Novîi Vestnik Karagandî”.

În timp ce Agerpres, care citează 20minutes.ch, scrie că n-a fost precizată cantitatea de vin fiert servită primatelor, AFP şi BBC menţionează că maimuţele primesc câte 50-100 de grame de licoare pe zi.

Elldor.Info constată că nu-i clar, totuşi, cum sunt măsurate cantităţile, de vreme ce maimuţele beau direct din ceainic.

La grădina zoologică din Karaganda vinul roşu, „Kagor”,  este fiert cu feliuţe de măr şi lămâie, cu miere de albine, zahăr şi un adaos de apă.

Svetlana Piliuk, persoană din conducerea grădinii zoologice, spune că vinul le protejează pe maimuţe de infecţii virale ale sistemului respirator. Potrivit ei, vinul fiert nu le este servit puilor de maimuţă şi femelelor gestante.

“La urma urmelor, primatele sunt ca oamenii. Beau cu plăcere băuturi alcoolizate, unele chiar prea mult”, declară Svetlana Piliuk.

Mai mult, responsabila de la grădina zoologică din Karaganda asigură că alcoolul nu le face rău maimuţelor. Ea susţine că în mediul lor natural primatele ar consuma anumite plante ce conţin alcool, “pentru relaxarea sistemului nervos”, relatează AFP şi BBC.

Pe de altă parte, Emma Edwards, de la Societatea Zoologică din Londra, a comentat pentru BBC că nu-i este familiară practica utilizată la Karaganda şi că nu este nici firesc, nici indicat ca animalele să consume alcool.

În plus, alcoolul reduce temperatura sângelui şi, prin urmare, este o practică total greşită să fie utilizat împotriva gerului, atenţionează specialistul din Marea Britanie. De asemenea, Emma Edwards infirmă că maimuţele ar consuma alcool în sălbăticie.

Grădina zoologică din Karaganda, înfiinţată prin anul 1930, are aproximativ 160 de specii de animale.

Elldor.Info notează că, pe unul dintre site-urile pe care a fost publicată ştirea, textul este însoţit de o poză în care o maimuţă bea dintr-o sticlă cu inscripţia (ruseşte) “Kagor” – un vin de desert produs în Republica Moldova pentru piaţa CSI.  Poza însă este făcută în octombrie 2009, la grădina zoologică din Krasnoiarsk (Rusia, Siberia). Acolo, „Kagor”-ul moldovenesc a fost dat maimuţelor ca remediu profilactic împotriva gripei porcine, din convingerea că acest vin „pune sângele în mişcare”.

in2eastafrica.net

Bei tării şi nu te încălzeşti

Elldor.Info

1 Comentariu

  1. Victor spune:

    Ce norocoase sunt maimutele astea. Pentru multi dintre noi, kagorul este un lux, bem si noi ce avem – sveclomitin, samagon, in cel mai bun caz vin de casa, in cantitati industriale

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!