Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Se îmbată pentru a supravieţui

Publicat 07:58 | 23 feb. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.026 vizualizări

Wikipedia

Se credea că Drosophila melanogaster, cunoscută ca musca de oţet, este cam “alcoolică”. De fapt, larvele muştei de oţet consumă alcool pentru a se proteja împotriva paraziţilor mortali, potrivit unei ştiri Agerpres, cu referire la cercetările unei echipe de entomologi americani de la Universitatea Emory din Atlanta.

Musca de oţet, mai bine zis, larvele ei, consumă produse foarte alcoolizate – fructe în putrefacţie, struguri fermentaţi – pentru a scăpa de paraziţi periculoşi.

Viespile au supărătorul obicei de a-şi depune ouăle în larvele muştei de oţet. Crescând, micile viespi mănâncă din interior larvele muştei.

În faţa acestui pericol, fatal pentru aproape 100% din larvele ei, Drosophila are un avantaj: rezistă mult mai bine la alcool decât insectele care o atacă!
Datorită unei enzime specifice, organismul ei poate detoxifia etanolul, astfel încât acesta poate constitui 4% din hrana ei, fără risc pentru sănătate. Avantajul este şi mai dezvoltat la larve.

Există însă o specie de viespe specializată în atacarea muştei de oţet ce are tendinţa să se adapteze. Larvele acestei viespi rezistă tot mai bine la alcool, astfel încât o larvă de Drosophila infectată, chiar complet “beată”, are doar 10% şanse de supravieţuire.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!