Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Sfânta Valentina a lui Valentin a apărut la Chişinău de 14 februarie!

Publicat 23:40 | 14 feb. 2012 // Social, Spiritualitate // 1.797 vizualizări

„Ziua Sfinţilor Valentin şi Valentina este un bun prilej pentru o cerere în căsătorie”, scrie publicaţia Timpul.md marţi, 14 februarie, într-un articol despre povestea de iubire a doi tineri.

“A apărut şi Sf. Valentina… Cine să fi fost???”, întreabă, la comentarii, o cititoare.

Există trei sfinte cu numele Valentina în calendarul creştin-ortodox, dar sunt pomenite în alte zile, nu la 14 februarie.

Cât despre 14 februarie, nici în calendarul Bisericii Catolice nu este pomenit Sfântul Valentin „al îndrăgostiţilor” în această zi.

Din calendarul Romano-Catolic, Sfântul Valentin a fost scos în 1969, din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt.

În prezent, la 14 februarie, catolicii îi pomenesc pe Sfinţii Chiril şi Metodie, subliniază CrestinOrtodox.ro.

Există, în schimb, Sfântul Valentin al Ortodoxiei, pomenit în Biserica Română la 30 iulie, iar în Biserica Rusă – cu 13 zile mai târziu.

Acest Sfânt Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno, iar Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197. A fost un remarcabil propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni şi vindecător, foarte iubit de către credincioşii săi.

Sfântul Valentin a fost arestat, torturat şi decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuţiilor împăratului Marc Aureliu. Sfântul Valentin a fost ucis în secret, în timpul nopţii, pentru a se evita răscoala populaţiei din Terni.

În Calendarul Ortodox de stil nou, pe lângă Sfântul Ierarh Mucenic Valentin, prăznuit la 30 iulie, întâlnim mai mulţi mucenici care au purtat acest nume: Sfinţii Mucenici Marcu, Sotirih şi Valentin – 24 octombrie, Sfânta Muceniţă Valentina – 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin – 16 februarie; Sfântul Mucenic Valentin – 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul – 6 iulie, Sfânta Muceniţă Valentina – 18 iulie.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!