Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tehnici de supravieţuire în Siberia, la minus 50 de grade

Publicat 11:22 | 15 feb. 2012 // Mapamond // 1.256 vizualizări

ust-orda.info

În Europa a ajuns doar un slab ecou al gerului cumplit care s-a abătut în acest an peste Siberia Centrală şi de Est, unde s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi de pe planetă: în Iakutia – minus 48 de grade, în regiunea Habarovsk – minus 50.

Desigur, nu sunt cele minus 72 de grade înregistrate în 1926, însă gerul din acest an rămâne unul puternic, chiar şi potrivit criteriilor locale, notează cotidianul italian “Corriere della Sera”.

În aceste zone ale Rusiei nu poţi sta prea mult în aer liber, nici măcar dacă eşti foarte gros îmbrăcat.

Potrivit medicilor, cele mai vulnerabile părţi ale corpului sunt, pe vreme geroasă, mâinile şi părţile superioare ale urechilor, unde sângele circulă încet, iar sensibilitatea este crescută.

Pentru a preîntâmpina degerăturile, locuitorii Siberiei îşi ung iarna feţele cu grăsime – de cerb sau elan – însă merge şi vaselina obişnuită.

În perioada gerurilor puternice, numărul discuţiilor pe mobil se reduce în mod semnificativ, deoarece este destul de dificil să-şi scoţi pe stradă mănuşa ca să răspunzi la telefon.

Cele mai periculoase sunt telefoanele scumpe, finisate cu aur sau platină: pe ger, degetele se lipesc de părţile metalice ale telefonului.

Cotidianul atenţionează şi în legătură cu bancomatele din Rusia, care se pot bloca: tranzacţiile figurează ca fiind efectuate, însă fanta prin care ar trebui să iasă banii rămâne închisă.

În unele oraşe ruseşti, cum este şi Vorkuta, cu ani în urmă şoferii făceau focul sub automobile, pentru a încălzi motorul.

Astăzi, odată cu apariţia maşinilor străine, această practică periculoasă a fost dată uitării: pur şi simplu motorul nu este oprit pe timpul nopţii.

Bătrânii îşi sfătuiesc rudele să se îmbrace cu mai multe straturi de haine: astfel căldura se va menţine mai bine.

La mare căutare sunt din nou pâslarii /valenki/, care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat milioane de soldaţi.

În Moscova lucrează brigade de voluntari: aceştia circulă noaptea prin oraş, în căutare de persoane în stare de ebrietate. Pe vreme geroasă, alcoolul contribuie la dilatarea vaselor sangvine şi accelerează circulaţia.

Însă, înghiţitură după înghiţitură, oamenii beţi cad în zăpadă, iar dacă nu sunt scoşi din nămete după maxim 20 de minute – sunt pierduţi, punctează “Corriere della Sera”.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!