Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Acţiuni dedicate unirii Basarabiei cu România

Publicat 07:35 | 27 mart. 2012 // Cultură, Mapamond, România // 1.091 vizualizări

ziarullumina.ro

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Pentru a comemora acest eveniment, personalităţi şi studenţi din Basarabia organizează şi la noi în ţară mai multe manifestări culturale şi religioase.

La Piteşti, Fundaţia Culturală „Doina şi Ion Aldea Teodorovici”, împreună cu Primăria Municipiului Piteşti şi Consiliul Judeţean Argeş, organizează un moment special la monumentul soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

„Este o manifestare mai specială, în sensul că participă o serie de personalităţi din Republica Moldova şi România, precum academicianul Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Serafim Urecheanu, preşedintele Curţii de Conturi din Republica Moldova, fiul soţilor Aldea-Teodorovici, Cristofor, familia poetului Nicolae Vieru, din partea Academiei Române acad. Eugen Simion, şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.
Manifestarea debutează în sala de şedinţe a Primăriei Piteşti, unde se susţin mai multe alocuţiuni, iar la ora 12:30 manifestarea continuă la monumentul celor doi artişti, unde au loc o slujbă de Te Deum, depunerea de coroane de flori şi dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru”, a precizat pr. protoiereu Iuliu Chiriţă, al circumscripţiei administrativ-bisericeşti Piteşti.

Această manifestare, ajunsă la ediţia a XVIII-a, este completată de programele artistice susţinute de actori ai Teatrului „Alexandru Davila” şi spectacole cu muzică populară interpretate de Ansamblul profesionist „Dorul” şi Orchestra „Doina Argeşului” din cadrul Centrului judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale din Argeş.

Tot sub genericul manifestării „Zilele Unirii” sunt incluse şi acţiunile organizaţiilor studenţilor basarabeni din Bucureşti, Timişoara şi Braşov, sprijinite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, în perioada 24-31 martie, se organizează o serie de manifestări culturale, printre care expoziţii, lansări de carte, vizite la muzeele Capitalei, simpozioane, proiecţii de film, concerte şi spectacole de teatru.

În cadrul acestor manifestări este inclusă şi deplasarea la cimitirul de la Cernica pentru pomenirea membrilor Sfatului Ţării.

Ioan Buşagă
Ziarul Lumina

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!