Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Copacii generează electricitate

Publicat 14:56 | 24 mart. 2012 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.071 vizualizări

ucsc.edu

O echipă de cercetători din Australia a făcut o descoperire surprinzătoare: copacii produc electricitate, efectul fiind observat mai ales în cazul eucalipţilor, arbori cu rădăcini adânci.
Oamenii de ştiinţă au suspectat de-a lungul timpului că există o legătură între copaci şi electricitatea din atmosferă, dar până acum nu au putut demonstra această asociere, scrie Descopera.ro, citând “Daily Mail”.

S-a constatat că în zona din jurul copacilor se găsesc numeroase particule încărcate electric – ioni – având atât sarcini negative, cât şi pozitive.

Dr. Rohan Jayaratne afirmă că aceste sarcini electrice ar putea fi explicate de radiaţia gazului radon. „Pentru că radiul se găseşte în roci şi radonul este solubil în apă, pânza freatică este bogată în radon. Copacii au un efect de pompă, aducând gazul la suprafaţă şi eliberându-l în atmosferă prin transpiraţie – un proces prin care apa absorbită de rădăcini se evaporă în atmosferă prin frunze”, a explicat Dr. Jayaratne.

Savanţii concluzionează că, deşi particulele încărcate electric au şanse mai mari să fie depozitate în plămâni în comparaţie cu particulele fără sarcină electrică, ionii nu sunt periculoşi pentru sănătătate, dacă în aer nu există particule nocive care să se ataşeze de ei.

Studiul a fost publicat în revista “Environmental Science and Technology”.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!