Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Eugen Carpov: Vladimir Putin cunoaşte poziţiile noastre principiale

Publicat 08:51 | 09 mart. 2012 // Politică, Republica Moldova // 927 vizualizări

Republica Moldova nu va accepta cererea Tiraspolului de a fi considerat parte egală la negocierile pentru soluţionarea diferendului transnistrean, afirmă vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă.

Nina Ştanski, responsabila de “relaţiile externe” în administraţia separatistă de la Tiraspol, a declarat că acordarea statutului de parte egală la negocieri este o condiție a regiunii transnistrene pentru avansarea discuțiilor.
Ea a spus că va pune această problemă la următoarea rundă de negocieri în formatul “5+2”, programată pentru luna aprilie, la Viena.

Eugen Carpov a fost întrebat şi cum va influenţa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin tratativele în problema transnistreană.

Eugen Carpov răspunde că “pentru Vladimir Putin conflictul transnistrean nu este un subiect nou” şi că liderul rus “cunoaște pozițiile principiale ale Republicii Moldova, pe care noi nu le-am schimbat și nu putem să le schimbăm”.

“Și acestea sunt reglementarea conflictului transnistrean în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova”, subliniază vicepremierul.

Fragment din interviu:

„Europa Liberă: Credeți că odată cu venirea lui Vladimir Putin la Kremlin sprijinul pentru Tiraspol va fi altul decât a fost până acum? Unele voci, unii analiști înclină să creadă că Vladimir Putin va încerca să atragă și mai mult regiunea transnistreană de partea Federației Ruse.

Eugen Carpov: Eu aș spune că Federația Rusă a fost prezentă în Tiraspol de la dispariția Uniunii Sovietice, continuând cu momentul când Republica Moldova a devenit stat suveran. Federația Rusă și astăzi este prezentă acolo chiar și prin trupele militare, care staționează în regiunea transnistreană.

Referitor la schimbările de la Moscova, eu aș spune că diferendul transnistrean pentru președintele Putin nu este un subiect nou. Republica Moldova a avut un dialog cu Federația Rusă pe problema respectivă și pe parcursul celor opt ani de președinție a domnului Putin în perioada anterioară. Sunt convins că domnul Putin cunoaște pozițiile principiale ale Republicii Moldova, pe care noi nu le-am schimbat și nu putem să le schimbăm. Și acestea sunt reglementarea conflictului transnistrean în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

Până acum, atât pe perioada președinției lui Vladimir Putin, cât și pe perioada președinției domnului Medvedev, am avut sprijin exprimat oficial din partea autorităților ruse asupra modului de soluționare pe care l-am enunțat mai devreme. Eu sunt convins că și viitoarele autorități ale Federației Ruse vor urma aceleași principii.”

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!