Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Experţi internaţionali: Sectorul de securitate este subestimat în Republica Moldova

Publicat 00:18 | 23 mart. 2012 // Politică, Republica Moldova // 1.238 vizualizări

army.md

Un grup de experţi internaţionali au vizitat Republica Moldova, în perioada 19-21 martie, pentru a oferi consultanţă în domeniul reformei sectorului de securitate şi apărare. Experţii au constatat, între altele, că sectorul de securitate este subapreciat în Republica Moldova, avertizând asupra consecinţelor negative ale acestui fapt, notează Elldor.Info.

Din echipa de consultanţă în domeniul Securităţii şi Justiţiei din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au făcut parte David Clarke (şeful echipei), locotenent-colonelul Martin Todd, Roy Fleming şi Alexandra Guy, potrivit Serviciului de presă al Ministerului Apărării.

Experţii au avut întrevederi cu reprezentanţii grupurilor de lucru din Ministerul Apărării şi Marele Stat Major, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Pentru a spori transparenţa în domeniul reformării sectorului de securitate din Republica Moldova, la şedinţele de lucru au fost invitaţi şi reprezentanţi ai societăţii civile – Institutul de Politici Publice şi Asociaţia pentru Democraţie Participativă.

În cadrul discuţiilor, experţii au constatat că actualmente sectorul de securitate este subestimat în Republica Moldova, iar acest lucru poate avea un impact negativ asupra mediului de securitate din interiorul statului.

Totodată, echipa de consultanţă a reconfirmat disponibilitatea Marii Britanii de a continua asistenţa consultativă pentru Republica Moldova în domeniul reformării şi dezvoltării sectorului de securitate.

“Deşi reforma în domeniu trenează din cauza constrângerilor financiare şi a bazei conceptuale nefinalizate, toate recomandările experţilor vor fi luate în considerare”, a declarat şeful Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării (DPAPA), locotenent-colonelul Vlad Ababii, citat de Serviciul de presă al Ministerului Apărării.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!