Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Germania: Noul preşedinte Gauck a depus jurământul de învestitură

Publicat 13:18 | 23 mart. 2012 // Mapamond, Radar // 926 vizualizări

DPA/hna.de

Noul preşedinte al Germaniei, Joachim Gauck, a depus vineri, 23 martie, jurământul de învestitură, pledând pentru solidaritate cu Europa în această perioadă de criză, în faţa membrilor celor două camere legislative, reuniţi în clădirea Reichstagului, sediul parlamentului de la Berlin.

„În aceste vremuri de criză, în care tentaţia de retragere în interiorul frontierelor statului-naţiune este deosebit de puternică, tocmai în aceste timpuri de criză, trebuie să ne spunem că vrem şi mai mult să apărăm Europa”, a declarat cel de-al 11-lea preşedinte federal, într-un discurs de 23 de minute.

Joachim Gauck, un pastor luteran în vârstă de 72 de ani, fără afiliere politică, opozant anticomunist şi militant pentru drepturile omului în fosta RDG, a fost ales preşedinte duminică, 18 martie, cu 991 dintre voturile celor 1.240 de membri ai adunării federale mandatate să îl desemneze pe şeful statului.

În discursul inaugural, Joachim Gauck i-a condamnat cu fermitate pe „adversarii de extremă dreapta ai democraţiei noastre” şi a salutat acţiunea predecesorului său, Christian Wulff – constrâns să demisioneze după numai 20 de luni de mandat, în urma unor suspiciuni de corupţie -, care a dat „un impuls durabil” apropierii între comunităţile din Germania.

După depunerea jurământului, noul şef al statului a fost primit cu onoruri militare la palatul Bellevue, sediul Preşedinţiei germane.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!