Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Herman Van Rompuy, ales pentru un nou mandat de preşedinte al UE

Publicat 23:47 | 01 mart. 2012 // Mapamond, Radar // 1.013 vizualizări

telegraph.co.uk

Liderii din Uniunea Europeană, reuniţi la Bruxelles, l-au ales joi pe Herman Van Rompuy pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate ca preşedinte al Consiliului UE, relatează Reuters.

Şefii de stat şi de guvern l-au numit pe Van Rompuy, în vârstă de 64 de ani, şi în funcţia de preşedinte al summiturilor zonei euro. Două astfel de summituri vor avea loc anual de acum înainte, pe lângă cele patru summituri UE organizate deja în mod tradiţional.

„Sunt extrem de onorat că toţi membrii Consiliului European au decis să-mi ceară să continui ca preşedinte al Consiliului European pentru un al doilea mandat”, a precizat Van Rompuy într-o postare pe Twitter. „Este un privilegiu să servesc Europa în momente dificile ca acestea, dar şi o mare responsabilitate”, a adăugat el.

Ca preşedinte al Consiliului, Van Rompuy prezidează şi pregăteşte întâlnirile liderilor din UE şi încearcă să găsească un acord în rândul acestora, un rol care l-a pus în centrul eforturilor de a rezolva criza datoriilor de la numirea sa în decembrie 2009. Alături de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, el este de asemenea principalul reprezentant al Uniunii Europene la reuniunile internaţionale, precum G8 şi G20, şi vorbeşte din partea UE la ONU.

Belgianul Van Rompuy era o figură puţin cunoscută când a fost ales prima dată şi era privit ca un candidat de compromis şi lipsit de carismă, fostul premier britanic Tony Blair fiind cotat multă vreme cu prima şansă pentru această funcţie.

Experienţa sa în economie şi finanţe – a lucrat la banca centrală şi ca ministru pentru buget înainte de a deveni premier în 2008 – i-a oferit o capacitate puternică de înţelegere la momentul izbucnirii crizei, iar abordarea sa discretă şi bazată pe construirea consensului a câştigat sprijinul liderilor UE.

Unii diplomaţi sugerează că Van Rompuy acţionează prea mult ca un instrument al Franţei şi Germaniei, cele mai puternice două ţări din zona euro. Van Rompuy a respins criticile, spunând că se asigură că le consultă pe toate cele 27 de state membre pe chestiunile importante, ştiind că niciun acord nu este posibil în UE fără ca Franţa şi Germania să fie în aceeaşi tabără.

Fan al poeziilor haiku şi un catolic devotat, Van Rompuy s-a prezentat ca un diplomat tăcut şi un mediator din spatele scenei.

Van Rompuy va rămâne preşedinte al UE până la sfârşitul lui 2014. El nu poate primi un al treilea mandat.

Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!