Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NATO va anunţa la Summitul de la Chicago realizarea primei etape a scutului antirachetă

Publicat 18:01 | 26 mart. 2012 // Mapamond // 810 vizualizări

nato.int

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să anunţe, la Summitul care va avea loc la Chicago în luna mai, realizarea primei etape a sistemului de apărare antirachetă. 

Declaraţia a fost făcută de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, luni, 26 martie, într-o videoconferinţă pentru jurnaliştii de la Moscova.

„Da, pot să confirm că avem intenţia să anunţăm punerea în practică a aşa-numitei etape intermediare de elaborare a sistemului antirachetă”, a spus Anders Fogh Rasmussen.

Astfel, etapa întâi, din cele patru ale realizării sistemului, presupune protejarea unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptoare SM-3 amplasate pe nave, însoţită de amplasarea unui sistem radar înaintat, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei.

Prima etapă a demarat la 7 martie 2011, prin trimiterea în Marea Mediterană a navei “USS Monterey”, echipată cu sistemul Aegis.

Amplasarea sistemului american antirachetă al SUA la baza aeriană Deveselu din România va avea loc în cadrul celei de a doua faze a European Phased Adaptive Approach, respectiv Abordarea adaptivă în etape, care are în total patru astfel de faze.

Referindu-se la dialogul Rusia-NATO pe tema scutului, Anders Fogh Rasmussen a evidenţiat că acesta va continua şi după reuniunea de la Chicago.

Sursa: Agerpres

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!