Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Norul celei mai mari explozii pe Soare din ultimii cinci ani atinge Pământul! (video)

Publicat 00:46 | 09 mart. 2012 // Radar, Ştiinţă // 1.399 vizualizări

Efectele celei mai puternice furtuni solare din ultimii cinci ani vor fi resimţite pe Terra zilele acestea (din 8 martie), existând riscul să fie afectat câmpul magnetic al Pământului. Cercetătorii nu cred însă că această explozie va avea un impact negativ pentru viaţa şi activităţile umane.

Elldor.Info relevă că, la 5 martie, o erupţie solară de proporţii, de clasa X, a trimis spre Terra un flux de plasmă şi particule încărcate.

Norul masiv de particule încărcate electric ar putea afecta funcţionarea reţelelor de curent electric, a sateliţilor şi a serviciilor GPS, în special în zonele nordice.

Totodată, se aşteaptă o mărire a aurorei boreale, adică furtuna solară ar putea provoca aurore mult mai departe de poli decât de obicei.

Furtuna solară a început cu o erupţie solară masivă la începutul acestei săptămâni, după care s-a propagat în exterior ca o bulă gigantică de săpun, susţin oamenii de ştiinţă citaţi de AP şi Agerpres. Când vor lovi Pământul, particulele se vor deplasa cu o viteză de 6,4 milioane de km/h.

Exploziile din clasa X, care dezlănţuie un flux colosal de plasmă şi particule încărcate, sunt considerate de specialişti ca fiind cele mai violente explozii solare. Când o explozie de clasă X este orientată direct spre Pământ, efectele ei pot provoca defecţiuni serioase sateliţilor de transmisiuni şi infrastructurii de comunicaţii de pe Terra, scrie Descopera.ro.

Furtunile solare pot afecta tehnologia de pe Terra în trei moduri: prin emisiile magnetice, radio şi de radiaţii.

Această furtună solară este cea mai puternică de la cea survenită în decembrie 2006, pentru că toate cele trei tipuri de emisii sunt puternice, susţine Joe Kunches, om de ştiinţă în cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Astronomii spun că soarele a fost liniştit timp de mai mulţi ani şi că, din acest motiv, furtuna solară din această săptămână va părea mai puternică decât de obicei.

Această furtună solară se înscrie în ciclul normal de 11 ani al Soarelui, care ar trebui să-şi atingă vârful de activitate în 2013.

În 2002, la sfârşitul precedentului ciclu solar, experţii au descoperit că erupţiile solare afectează poziţionarea prin GPS. Între timp au apărut noi tehnologii, însă oamenii de ştiinţă ar putea descoperi că unele noi sisteme sunt, de asemenea, în pericol, a declarat Jeffrey Hughes, director al Centrului pentru modele integrate ale climei spaţiale de la Universitatea Boston.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!