Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Planeta Marte s-a apropiat mult de Pământ

Publicat 21:13 | 04 mart. 2012 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 2.388 vizualizări

Planeta Marte poate fi observată cu ochiul liber în zilele de 4 şi 5 martie, datorită faptului că se află în opoziţie cu Pământul. Luni, 5 martie, distanţa dintre Marte şi Terra va fi de aproximativ 100 milioane de kilometri.

Cum găseşti planeta roşie pe cer? Marte se află în această perioadă în Constelaţia Leului. Răsare de la Est, cam în acelaşi timp în care Soarele apune la Vest. Întrece prin strălucire toate stelele din Constelaţia Leuluişi ar trebui să poată fi văzută cu ochiul liber, urmând să apară pe bolta cerească sub forma unui punct roşu pal.

Marte se roteşte în jurul Soarelui pe o orbită eliptică (ovală). La fiecare 26 de luni, orbitele planetelor Terra şi Marte se aliniază astfel, încât cele două planete formează o linie dreaptă cu Soarele.
Acest eveniment cosmic se numeşte „opoziţie”, întrucât planeta roşie se află pe partea opusă a Terrei faţă de Soare, explică Huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Zilele acestea, cu ajutorul unui telescop de putere medie, pasionaţii de astronomie vor putea să vadă calotele de gheaţă de la polii lui Marte, dar şi câteva alte elemente de la suprafaţa acestei planete.

Orbita eliptică a planetei Marte face ca anumite opoziţii ale ei să o aducă mai aproape de Pământ. În timpul opoziţiei din 2003, Marte s-a aflat la o distanţă de 56 milioane de kilometri de Terra – cea mai mică distanţă dintre cele două planete din ultimii 60.000 de ani.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!