Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Au fost comemoraţi românii masacraţi de sovietici la Fântâna Albă (foto)

Publicat 18:55 | 02 apr. 2012 // Accente Info, Cultură, Mapamond, Radar, România // 1.640 vizualizări

Foto: dprp.gov.ro

La 1 aprilie 1941, în Duminica Paştelui, peste 3.000 de români din satele de pe Valea Siretului din Bucovina, care doreau să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost împuşcaţi la Fântâna Albă de către trupele sovietice. Masacrul de la Fântâna Albă, numit şi „Katyn-ul românesc”, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor.

Cu prilejul Zilei Naţionale în memoria românilor, victimele masacrului de la Fântâna Albă (regiunea Cernăuţi, Ucraina) au fost comemorate duminică, 1 aprilie 2012, la monumentele comemorative din pădurea Varniţa, locul măcelului, informează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Slujba de pomenire a românilor ucişi acum 71 de ani de trupele sovietice a fost oficiată de Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, împreună cu un grup de clerici.

La ceremonie au participat Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, Viorel Badea, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României, Ion Popescu, deputat în Rada Supremă a Ucrainei, preşedinte al Uniunii interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Tatiana Popa, consulul general al României la Cernăuţi.

Aceştia, alături de peste 50 de studenţi care-şi fac studiile la Suceava, jurnalişti români, dar şi localnici, au depus coroane de flori şi s-au rugat pentru odihna sufletelor celor în jur de 3.000 de români, ucişi la 1 aprilie, în Duminica Paştelui anului 1941.

Evenimentul a continuat la Mănăstirea Putna, acolo unde, la invitaţia Arhimandritului Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii, delegaţia română a participat la o altă slujbă de pomenire a victimelor măcelului de acum 71 de ani.

Ceremonia s-a desfăşurat la troiţa din curtea Mănăstirii, ridicată în 2011 cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru a cinsti memoria martirilor de la Fântâna Albă.

În discursul său, Secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a evocat curajul celor peste 3.000 de români nevinovaţi, ucişi în pădurea de la Fântâna Albă, de către un regim totalitar necruţător.

Eugen Tomac şi-a exprimat speranţa că sacrificiul acestora nu va fi dat uitării: „Este datoria noastră ca, an de an, să aducem un omagiu acelor oameni – copii, femei, bătrâni – cărora li s-a luat viaţa doar pentru faptul că şi-au dorit să fie buni creştini în ţara lor, alături de familie”.

Masacrul de la Fântâna Albă, supranumit şi Katyn-ul românesc, este unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor. Măcelul a fost declanşat în momentul în care în jur de 3.000 de români au încercat să treacă graniţa sovieto-română trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forţată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

În 2011, Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională a Parlamentului României, a adoptat, în data de 12 aprilie, propunerea legislativă nr. 796/2010 privind instituirea datei de 1 aprilie drept Ziua Naţională în memoria românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale foametei organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

La iniţiativa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, la Mănăstirea Putna, judeţul Suceava, a fost ridicată o troiţă în memoria victimelor masacrului de la Fântâna Albă.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!