Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Când e momentul potrivit să-ţi schimbi locul de muncă

Publicat 05:37 | 01 apr. 2012 // Elldorscop, Radar, Sănătate, Social // 1.254 vizualizări

10 semne clare că ai nevoie de un serviciu nou

venyve.com

În condiţiile incerte din economie, singura grijă a celor mai mulţi dintre angajaţi este să-şi păstreze actualul loc de muncă – foarte puţini se gândesc la schimbarea jobului.
Sunt, însă, situaţii în care căutarea unui alt loc de muncă devine urgentă sau chiar inevitabilă, potrivit specialiştilor în resurse umane. Instinctul de supravieţuire trebuie activat atunci când observi un dezechilibru între viaţa profesională şi cea personală sau atunci când simţi că stagnezi sau te afli în regres.

1. Sănătatea ta este pusă în pericol. Nu trebuie să lucrezi neapărat într-un mediu toxic ca riscurile de sănătate să fie mari la un anumit loc de muncă. Este suficient să constaţi că activitatea de zi cu zi îţi aduce inevitabil dureri de stomac, de cap, de ochi sau de spate şi că nu ai cum să schimbi ceva fără să-ţi afecteze performanţa. În aceste condiţii, mai bine cauţi un alt job.

2. Stresul jobului te urmăreşte şi acasă. Dacă ai ajuns să fii obsedat de sarcinile de serviciu şi după program sau în zilele de week-end, trebuie să schimbi ceva. Un nivel ridicat de stres, atât la serviciu cât şi în afara lui, este primul pas către îmbolnăvire. Nu e de joacă cu chestiuni care ţin de sănătatea ta psihică sau fizică, las-o mai moale şi pregăteşte-ţi terenul pentru o schimbare în carieră.

3. Visezi noaptea diverse sarcini de serviciu. Este normal ca unele vise să conţină scene sau personaje din viaţa ta profesională, din moment de îţi petreci mai mult de jumătate din viaţă la birou, însă repetarea acestora sau transformarea lor în coşmaruri sunt un semn elocvent că ai nevoie de o schimbare urgentă.

4. Te ascunzi de şef şi fiecare discuţie cu el îţi provoacă panică. Se spune că cei mai mulţi dintre angajaţi îşi schimbă locul de muncă din cauza managerului direct. Relaţiile tensionate cu acesta, reproşurile permanente, cerinţele absurde sau violenţa verbală din partea lui sunt motive serioase ca să-ţi cauţi un alt serviciu.

5. Colegii de birou au ajuns insuportabili. După o convieţuire îndelungată la birou, este normal ca unii colegi să te irite – nu e un motiv suficient de serios ca să vrei să pleci. Dacă aceşti colegi devin însă agresivi sau creează un mediu toxic pe care nu ai cum să-l schimbi, mai bine îţi cauţi o altă companie, cu o cultură de organizaţie pozitivă şi destinsă.

6. Nu mai ai nimic nou de învăţat. Dacă eşti de prea multă vreme în postul actual şi simţi că faci mereu aceleaşi lucruri, este cazul să încerci o schimbare. Rutina şi lâncezeala îţi afectează valoarea pe piaţa forţei de muncă, te vei trezi peste doi-trei ani că ai stagnat din punctul de vedere al competenţelor profesionale.

7. Nu ai nicio şansă să promovezi. Promovarea la doi-trei ani este importantă nu atât pentru creşterea de salariu, cât pentru lărgirea orizontului. Dacă nu întâlneşti provocări noi, abilităţile tale profesionale se tocesc.

8. Nu mai ai timp să te întâlneşti cu prietenii. Intruziunea masivă a jobului în viaţa ta personală este de rău augur. Dezechilibrul se vede mai ales în întâlnirile din ce în ce mai rare cu prietenii sau cu membrii familiei. Nu e normal ca serviciul să îţi deterioreze relaţiile sociale.

9. Te simţi ca o legumă în zilele de week-end. Un serviciu stresant şi suprasolicitant te lasă fără energie în zilele libere. Simţi nevoia sâmbăta şi duminica să lâncezeşti în pat, ca şi cum viaţa ta se rezumă doar la job şi la odihnă.

10. Simţi pur şi simplu că eşti pe un drum greşit. Nu trebuie să-ţi spună nimeni din afară că e momentul pentru o schimbare, o simţi foarte clar tu însuţi. Trebuie doar să îţi acorzi timp pentru reflecţie. Dacă ai senzaţia acută de drum înfundat sau de mlaştină în care te afunzi, trebuie să-ţi faci curaj să iei taurul de coarne. Nu e o decizie uşoară să faci o schimbare în carieră, însă nici amânarea nu e o soluţie.

Realitatea.net

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!