Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

CUC reia apelul la predarea benevolă a armamentului şi muniţiilor

Publicat 12:08 | 25 apr. 2012 // Accente Info, Radar, Republica Moldova, Social // 909 vizualizări

Comisia Unificată de Control (CUC), la iniţiativa delegaţiei Chişinăului, a formulat un apel repetat către locuitorii din Zona de Securitate de pe Nistru să predea benevol armamentul şi muniţiile pe care le deţin ilegal.

Totodată, CUC recomandă precauţie maximă în perioada lucrărilor agricole de primăvară, caracterizată anual prin creşterea cazurilor de depistare de către localnici a obiectelor explozive şi muniţiilor pe câmpuri.
Oamenii sunt chemaţi să semnaleze neîntârziat autorităţilor găsirea unor asemenea obiecte, notează Elldor.Info.

Şi în această primăvară, potrivit delegaţiei Chişinăului în CUC, au parvenit “foarte multe chemări de dezamorsare a obiectelor explozibile”, majoritatea acestora provenind din perioada celui de-al doilea război mondial şi a conflictului armat de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992.

“O cantitate impunătoare de armament şi muniţii se mai găseşte în mod ilegal la persoanele domiciliate în localităţile Zonei de Securitate. Reieşind din această situaţie, Comisia Unificată de Control, la propunerea lui Ion Solonenco, copreşedinte CUC din partea organelor constituţionale ale Republicii Moldova, a făcut o adresare repetată de predare benevolă a armamentului şi muniţiilor deţinute ilegal”, precizează delegaţia Chişinăului în CUC.

CUC este organismul responsabilă de situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru, din care fac parte delegaţii ale Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei. OSCE are statut de observator în CUC, din anul 1994, iar de la sfârşitul anului 1998 au fost acreditaţi şi 10 observatori militari din partea Ucrainei.
Zona de Securitate de pe Nistru, cu 15 posturi de control ale forţelor de pace, are lungimea de 225 km, lăţimea de 12-20 km şi cuprinde 110 localităţi, cu aproximativ 700.000 de locuitori.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!