Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Felicitări de 1 Mai şi istoria sărbătorii

Publicat 21:16 | 30 apr. 2012 // Mapamond, Şi altele..., Social // 1.699 vizualizări

Peste 80 de ţări au declarat 1 mai, Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii, ca sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare. E momentul în care partidele de stânga şi sindicatele organizează petreceri în aer liber sau mari demonstraţii.

1 mai este oficial Ziua Muncii din 1891, când al doilea Congres al Internaţionalei Socialiste a recunoscut-o ca sărbătoare anuală.

Rtv.net relevă că data a fost aleasă pentru a comemora masacrul petrecut la Chicago, în 1881.

Atunci, în piaţa Haymarket, poliţia a deschis focul asupra membrilor de sindicat care demonstrau pentru o zi de lucru de opt ore.
Au murit şi muncitori, şi poliţişti, cei din urmă fiind victime ale erorilor de tir ale colegilor lor. Se pare că incidentul a fost provocat de o persoană rămasă necunoscută care a aruncat o bombă către poliţişti.

Cu toate astea, sindicatele din SUA sărbătoresc oficial Labour Day, Ziua Muncii, în septembrie.

În 1955, Biserica Catolică a declarat 1 mai zi a Sfântului Iosif Muncitorul, patronul muncitorilor, artizanilor, dar –  straniu –  şi al celor care luptă împotriva comunismului.

În perioada precreştină, 1 mai era o sărbătoare importantă a venirii verii pentru multe dintre popoarele vechii Europe.
Romanii sărbătoreau Flora, în vreme ce germanicii aşezau la 1 mai celebra Noapte Walpurgică. Celţii marcau momentul prin Beltane.
Toate aceste sărbători erau legate, într-un fel sau altul, de ideea renaşterii naturii, marcată nu de puţine ori prin băutură, dans dezlănţuit sau sex.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!