Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Gândirea intuitivă duce la credinţă, iar cea analitică tinde să suprime acest proces

Publicat 23:59 | 28 apr. 2012 // Accente Info, Elldorscop, Ştiinţă // 1.254 vizualizări

descopera.ro

Oamenii folosesc două sisteme cognitive separate pentru procesarea informaţiei: unul rapid, emoţional şi intuitiv, şi un altul analitic şi mai lent.

Oamenii care se bazează mai mult pe gândirea intuitivă sunt mult mai dispuşi să devină credincioşi, comparativ cu cei care au o gândire analitică.

Cu toate acestea, cercetătorii susţin că gândirea analitică nu ne face neaparat non-religioşi, ci doar că activarea gândirii analitice poate diminua gândirea intuitivă şi invers, scrie Descopera.ro, cu referire la “New Scientist”.

Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu în timpul căruia 93 de studenţi au fost puşi să îşi evalueze singuri credinţa în Dumnezeu sau în entităţi precum îngerii.
Apoi, au fost stimulaţi să adopte pentru o anumită perioadă o gândire analitică, prin diverse procedee.

În final, studenţii au fost puşi să îşi reevalueze nivelul credinţei în supranatural. Astfel, s-a constat că, indiferent de nivelul credinţei manifestat anterior, la cei cărora li s-a stimulat gândirea analitică s-a constatat o diminuare a încrederii în divinitate.

Cercetătorii au explicat că cel mai simplu mod de a înţelege acest fenomen este de a realiza că, dacă gândirea intuitivă duce la credinţă, cea analitică tinde să suprime acest proces.
Aceste constatări ar explica de ce mulţi oameni de ştiinţă nu cred în forţe sau fiinţe supranaturale.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!